PARLAMENTARNI IZBORI

Brown ima još mjesec dana da pokuša zadržati vlast

Britanci će novu vlast birati 6. svibnja, a torijevci pred laburistima, pokazuju najnovije ankete, trenutno imaju najviše 10 posto prednosti
 AFP

LONDON - Premijer Velike Britanije Gordon Brown danas je, kako to nalaže tradicija, posjetio britansku kraljicu Elizabethu II kako bi je zamolio da raspusti parlament i označi početak jedne od najneizvjesnijih izbornih utakmica na Otoku u posljednjih 20 godina.

Nešto kasnije, Brown je obavijestio birače da će se izbori, na kojima će odlučivati o tome hoće li povjerenje nakon 13 godina vladavine laburista ovaj put dati konzervativcima, održati 6. svibnja.

- Kraljica se ljubazno složila s tim da raspusti parlament, a izbori će se održati 6. svibnja - ustvrdio je Brown, okružen ministrima, u Downing streetu.

S druge strane Temze, na novi početak pozvao je i Brownov glavni izborni rival, torijevac David Cameron.

- Ne morate još idućih pet godina trpjeti Browna - poručio je biračima.

Najnovija istraživanja javnog mijenja daju prednost konzervativcima, no njihova je pobjeda daleko od sigurne. Prema anketama u Sunu i Daily Expressu konzervativci bilježe 10 postotnih bodova prednosti, dok im ugledni Guardian daje svega četiri. Takvi rezultati ukazuju na mogućnost da bi se Velika Britanija ove godine, po prvi puta od 1974., mogla susresti sa situacijom da nijedna od stranaka neće moći sastaviti vladu (takozvani “hung parliament”), što je u toj državi rijetkost. Ukoliko dođe do toga, veliku ulogu mogli bi odigrati Liberalni demokrati Nicka Clegga, koji trenutno drže između 17 i 21 posto glasova biračkog tijela.

Prije nekoliko mjeseci sve je bilo drugačije. Konzervativci su imali ogromnu prednost pred laburistima (čak 20 posto), no ona se s vremenom srozala na jednoznamenkasti broj. Konzervativcima je naštetila najava beskompromisnog “obračuna” s proračunskim deficitiom, kao i kasnije odustajanje od tog plana kad su vidjeli da se on baš ne sviđa javnosti. S druge strane, Brownu i njegovoj stranci su pomogli znakovi oporavka ekonomije.

Kao i do sad, koplja će se u idućih mjesec dana lomiti oko gospodarstva. Brown svoje zasluge da je postavio ekonomiju na noge suprotstavlja Cameronovom neiskustvu.

- Nisam proveo zadnje dvije godine vodeći gospodarstvo kroz najgoru recesiju da bih se sad povukao i dopustio da konzervativci, koji nemaju pojma kako voditi ekonomiju, sve to ugroze - poručio je Brown, koji smatra da s rezovima treba još neko vrijeme pričekati dok se gospodarstvo ne oporavi. S druge strane, Cameron navija za oštra i hitra rezanja.

U svakom slučaju, pobjednik će morati “srediti” proračunski deficit od 188 milijardi eura. Period dok se ne sazna tko će imati tu čast, Britanci će skratiti još jednom novotarijom ovogodišnjih izbora - televizijskim debatama Camerona, Browna i Clegga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:34