KORONA POHARALA GRAD

Brojevi koji bude sumnju: Šangaj prijavio 320 tisuća bolesnih i samo troje preminulih

Prema službenom izvještaju, u koji je mnogima teško povjerovati, zarazi je podleglo troje građana u dobi od 89 do 91 godine

Širenje omikrona u Šangaju, gradu koji broji 24 milijuna stanovnika, najgori je izboj zaraze u Kini od početka korone

 LIU JIN/AFP

Kina se hrva sa širenjem covida. Naime, vlasti u tamošnjem velegradu Šangaju jučer su priopćile da su zabilježile tri smrtna slučaja, prva tri u posljednja tri tjedna, otkad se varijanta omikron počela širiti tim gradom. Žrtve su, obznanili su, dvije žene u dobi od 89 i 91 godinu te 91-godišnji muškarac. Navodno su sve troje imali drugih zdravstvenih problema i nisu bili cijepljeni. Sve troje zaprimljeno je u bolnicu, stanje im je postalo kritično te su preminuli u nedjelju nakon što je osoblje, kažu, uložilo sve moguće napore da ih spasi.

Masovno širenje

Širenje omikrona u Šangaju, gradu koji broji oko 24 milijuna stanovnika, najgori je izboj zaraze u Kini od početka pandemije. Dosad je zabilježeno 320 tisuća slučajeva zaraze.

No, unatoč vrlo velikom broju zaraženih, vlasti sve dosad nisu zabilježile nijedan smrtni slučaj, što mnogi smatraju vrlo neobičnim. I netočnim.

Dapače, mediji su dosad izvještavali da su zabilježeni slučajevi smrti nakon zaraze koronavirusom, pogotovo među starijim osobama, primjerice u staračkim domovima, ali su vlasti uzrok tih smrti cijelo vrijeme pripisivale drugim postojećim zdravstvenim problemima s kojima su se preminuli borili. U slučaju ovo troje odlučili su se za drugi smjer, tvrde komentatori.

Što se tiče samog stanja u Šangaju, tamošnje su vlasti ove nedjelje prijavile 22.248 slučajeva zaraze, od čega je 19.831 slučaj asimptomatski. Od ukupnog broja slučajeva zaraze, njih 1414 je zabilježeno izvan karantene i izolacijskih ustanova u koje se šalje sve zaražene, osim onih kojima je potrebna hospitalizacija.

Vlasti u tom gradu najavile su da će se širenje zaraze smatrati saniranim, odnosno stavljenim pod kontrolom u trenutku kad više neće bilježiti slučajeve zaraze izvan karantene ili spomenutih ustanova za izolaciju u koje su sada prenamijenjene škole ili pak izložbeni prostori. To bi, prema najavama, mogli postići do srijede.

Inače, otkad se bori s omikronom, Šangaj je izložen oštrim restrikcijama koje nisu nimalo dobro sjele tamošnjim stanovnicima. Stavljeni u lockdown, koji sada ide u svoj četvrti tjedan, osuđeni su na svoje domove i naručivanje hrane. Često su se, pogotovo u sklopu dostava koje su organizirale vlasti, suočavali s nedostacima hrane zbog niskih zaliha. Tvrtke su, s druge strane, prijavljivale ozbiljne probleme u proizvodnji i opskrbi. Mučile su ih i druge represivne i oštre restrikcije.

Grad bi sada trebao ući i u drugu rundu masovnog testiranja. Inače, u Šangaju je samo 38 posto ljudi starijih od 60 godina u potpunosti cijepljeno.

Ostatak zemlje

Iako je situacija trenutačno najozbiljnija u Šangaju, izboji zaraze zabilježeni su i u drugim dijelovima Kine.

Primjerice, u petak je sjeverozapadni grad Xian objavio četverodnevno ograničavanje kretanja za tamošnjih 13 milijuna stanovnika, među ostalim suspenziju zabavnih sadržaja i zatvaranje restorana, kao i djelomičnu zabranu transporta iz grada. Taj je grad inače već bio na meti lockdowna u prosincu, kao odgovor na tadašnje širenje varijante delta. U Suiningu u provinciji Jiangsin vlasti su provele masovno testiranje gotovo 900.000 radnika i suspendirale vlakove, dok je provincija Jilin u nedjelju obznanila da izlazi iz lockdowna, iako su pritom pozvali stanovnike da za svaki slučaj, bude li potrebe u budućnosti, imaju spremnu zalihu potrepština dostatnih za mjesec dana.

Najnovije širenje zaraze u Kini, iako su brojke možda skromne u usporedbi s drugim zemljama, predstavlja značajan izazov za Kinu jer se ona i dalje drži svoje strategije nulte tolerancije prema covidu, što znači da brzim lockdownom i oštrim mjerama pokušava suzbiti svako širenje zaraze. I sam predsjednik Xi Jinping tvrdi da će se te strategije i dalje držati. Druge zemlje, za razliku od Kine, pokušavaju nekako živjeti s virusom. Sada se, s obzirom na blažu narav omikrona, postavlja pitanje ima li ta strategija uopće smisla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 12:59