UŽAS U TEHERANU

Broj poginulih u zloglasnom zatvoru narastao na osam, novinari optužili vlasti za požar

Službenici su potvrdili da su i deseci drugih ozlijeđeni u požaru koji je u subotu navečer zahvatio zatvor Evin

Požar u zatvoru Evin

 Koosha Mahshid Falahi/Afp

Broj poginulih u požaru u ozloglašenom teheranskom zatvoru porastao je s četiri na osam, objavili su iz iranskog pravosuđa. Službenici su potvrdili da su i deseci drugih ozlijeđeni u požaru koji je u subotu navečer zahvatio zatvor Evin. Prošlog mjeseca stotine sudionika protuvladinih prosvjeda, poslano je upravo u taj zatvor, prenosi BBC.

Iz sudstva su poručili da je požar izbio u zatvorskoj radionici nakon tučnjave među zatvorenicima, a na državnoj televiziji rečeno je da se radilo o promišljenom planu bijega, za koji je ravnatelj zatvora naglasio da su ga sigurnosne snage uspješno spriječile. Svjedok unutar zatvora rekao je za BBC Persian da zatvorenici nisu pokrenuli požar.

Novi prosvjedi

U međuvremenu, novi prosvjedi najavljeni su tijekom noći, uključujući i četvrti Teherana. Na videozapisu iz sjeveroistočnog okruga Narmak, u mraku se mogu čuti povici ‘Smrt diktatoru!‘ koji se odnose na iranskog vrhovnog vođu. BBC Persian prenio je videozapis na svojem Instagramu.

U Ekbatanu, koji se nalazi u zapadnom Teheranu, gomila prosvjednika uzvikivala je protuvladine slogane. Na videozapisu koji je ondje snimljen može se vidjeti kako grupa navija dok žena na lomači pali hidžab. Prosvjedi su izbili prošlog mjeseca nakon što je 22-godišnja kurdska Iranka Mahsa Amini umrla u pritvoru.

Službenici su rekli da je umrla od srčanog udara, što njena obitelj osporava i tvrdi da je umrla od posljedica policijske brutalnosti. Demonstracije su se brzo proširile zemljom, predstavljajući Islamskoj Republici najozbiljniji izazov od njezina osnutka 1979. godine.

Iranske snage upotrijebile su silu, uključujući paljbu, premlaćivanja i masovna uhićenja, kako bi pokušale ugušiti prosvjede. Grupe za ljudska prava kažu da je ubijeno najmanje 200 ljudi, iako se vjeruje da je pravi broj znatno veći. Neovisnim medijima zabranjeno je izvještavanje iz Irana, a vlasti su prekinule rad interneta i društvenih medija, zbog čega je teško znati što se ondje zapravo događa. Iranci, ipak, uspijevaju objaviti neke videozapise prosvjeda i incidenata.

Plamen i dim

Videozapis snimljen u subotu, koji se dijeli na internetu, prikazuje plamen i dim u zatvoru Evin, a čuju se zvukovi pucnjave i eksplozija. Guverner Teherana, javio se iz zatvora za državnu televiziju i rekao da je do došlo do pobune u krilu zatvora u kojem su smješteni sitni kriminalci, dok je na fotografijama prikazano krilo koje je vatra u potpunosti uništila.

Neki novinari na društvenim mrežama optužili su vlasti da su namjerno zapalili zatvor jer je politički zatvorenik visokog profila poslan kući kratko prije izbijanja požara. Mehdi Hashemi Rafsanjani, sin pokojnog bivšeg predsjednika Irana Akbara Hashemija Rafsanjanija, dobio je prijevremeno privremeno puštanje na slobodu, prema izjavi njegovog brata.

Na jednom od objavljenih videozapisa vide se objekti koji su na zatvor ispaljeni izvan njegova perimetra, a praćeni su zvukom eksplozije. Obitelji i odvjetnicima zatvorenika bio je zabranjen pristup zatvoru, a prilazne ceste bile su blokirane, rekla je obitelj političkog zatvorenika za BBC Persian.

Kasnije su neki zatvorenici uspjeli kontaktirati obitelji i javiti im da su na sigurnom. Zapadne skupine za ljudska prava dugo su kritizirale zatvor, Human Rights Watch optužio je vlasti u zatvoru za korištenje prijetnji mučenjem i zatvorom na neodređeno vrijeme, kao i za dugotrajna ispitivanja i uskraćivanje medicinske skrbi zatvorenicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 03:21