BORBA S KORONOM

Broj oboljelih u SAD-u opada, no zato je broj umrlih najveći u 11 mjeseci: ‘Uglavnom su to necijepljeni‘

Kada se omikron pojavio u prosincu i početkom siječnja, bolnički sustavi od New Jerseya do Novog Meksika stenjali su pod rastućim brojem pacijenata

Anthony Fauci

 Greg Nash/AFP

Broj oboljelih od covida-19 opada, a broj hospitalizacija stagnira u Sjedinjenim Državama no porast broja umrlih dosegnuo je najvišu razinu u 11 mjeseci.

Broj umrlih s covidom bio je 11 posto veći prošli tjedan u odnosu na tjedan dana ranije, prenosi agencija Reuters na temelju svoje analize. Riječ je o takozvanom "zakašnjelom pokazatelju" jer ta brojka uobičajeno raste nekoliko tjedana nakon novih slučajeva i hospitalizacija.

Broj umrlih od omikrona sada je premašio najveći broj umrlih od mnogo opasnije varijante delta, 2078 umrlih na dan 23. rujna 2021.

Sada u prosjeku umire 2200 ljudi na dan od varijante omikron, a uglavnom su to necijepljeni pacijenti.

Broj žrtava znatno je manji u odnosu na 3300 koliko je umiralo na dan u siječnju 2021. godine kada se cjepiva još nisu primjenjivala.

Kada se omikron pojavio u prosincu i početkom siječnja, bolnički sustavi od New Jerseya do Novog Meksika stenjali su pod rastućim brojem pacijenata koji su stizali s vidno blažim simptomima ali inficirani visoko zaraznom varijantom, zbog čega je savezna vlada u pomoć civilnim bolnicama poslala vojno medicinsko osoblje.

Broj hospitaliziranih zbog covida još je rekordan u nekim državama kao što su Arkansas i Sjeverna Karolina.

"Svakako je dosegnut vrhunac u nekim regijama", rekao je istaknuti američki epidemiolog dr. Anthony Fauci za MSNBC u ponedjeljak.

"Vjerujem idućih nekoliko tjedana imat ćemo - na razini cijele nacije - prekretnicu", rekao je.

U ponedjeljak je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije upozorio da je opasno pretpostaviti da će omikron donijeti kraj najoštrije faze covida-19 te je upozorio države da ostanu usredotočene na borbu protiv pandemije.

Omikron je raspršio nade Amerikanaca o postupnom ulasku u postpandemijsko razdoblje te je opet zapalio napetosti oko nošenja maski i cijepljenja u školama i na radnim mjestima, pa prirodno produbio i političke podjele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:59