VRLO ZARAZNE

Broj oboljelih od ospica u Velikoj Britaniji porastao tri puta u odnosu na lani

Ospice mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, osobito kod osoba s oslabljenim imunitetom i dojenčadi

Ospice ilustracija

 Pr. Ph. Franceschini/cnri/Sciencephoto/Profimedia/Pr. Ph. Franceschini/cnri/sciencephoto/profimedia

Zdravstveni čelnici savjetovali su ljudima cijepljenje zbog porasta slučajeva ospica. Agencija za zdravstvenu sigurnost Ujedinjenog Kraljevstva priopćila je da je između 1. siječnja i 30. rujna u Engleskoj bilo 149 laboratorijski potvrđenih slučaja ospica, dok ih je u cijeloj prethodnoj godini bilo samo 54, prenosi BBC.

- Ospice su više od običnog osipa. Vrlo su zarazne i vidimo da obolijeva sve više ljudi. Iako ne postoji tretman ili lijek za ospice, MMR cjepivo nudi izvrsnu zaštitu, rekao je Jack Lewis, konzultant za javno zdravstvo pri Humber and North Yorkshire Health and Care Partnership.

Dodaje da je popularno mišljenje kako je to cjepivo samo za djecu, no ono se također koristi kod odraslih, posebice onih oslabljenog imunološkog sustava ili kod osoba s kroničnim bolestima.

Ospice mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, osobito kod osoba s oslabljenim imunitetom i dojenčadi. Ako osoba oboli u trudnoći, povećava se rizik od pobačaja, mrtvorođenčeta ili prijevremenog poroda.

Glavni simptomi bolesti su groznica i osip, ali bolest može izazvati ozbiljne komplikacije poput meningitisa. Ostali simptomi: bolne, crvene, suzne oči, kašalj i bol.

Najmanje 95 posto djece trebalo bi primiti dvije doze MMR cjepiva do dobi od pet godina, no Velika Britanija nalazi se daleko ispod te brojke. Prema najnovijim podacima, drugu dozu primilo je samo 84,5 posto djece što je najniža razina od 2010. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:16