PRED ISTANBULOM

Brod s ukrajinskim žitaricama stigao u Tursku, nastavit će plovidbu nakon pregleda koji je zatražila Moskva

Teretni brod Razoni, koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, isplovio je iz Odese na jugu Ukrajine s 26.000 tona kukuruza

Teretni brod Razoni

 OZAN KOSE/AFP

Prva pošiljka ukrajinskih žitarica odobrena od početka rata 24. veljače stigla je u utorak navečer pred sjevernu obalu Istanbula na Crnome moru, javlja agencija AFP.

Teretni brod Razoni, koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, isplovio je u ponedjeljak ujutro iz Odese, na jugu Ukrajine, s 26.000 tona kukuruza namijenjenog Libanonu i treba provesti noć usidren u blizini turske obale. U srijedu ujutro međunarodna ekipa će ga pregledati na ulazu u Bospor, objavilo je tursko ministarstvo obrane.

Ovo je prvi izvoz odobren na temelju ugovora koji su Ukrajina i Rusija uz posredovanje Turske i UN-a potpisale 22. srpnja u Istanbulu kako bi se deblokirale ukrajinske luke i stabiliziralo tržište hrane.

Brod dug 186 metara približio se obali malo prije 19 sati po mjesnom vremenu (18 sati po srednjoeuropskom), izvijestili su fotografi i videonovinari AFP-a.

Pregled broda koji traži Moskva kako bi se uvjerila da ne prevozi oružje obavit će "izaslanstvo sastavljeno od turskih, ruskih, ukrajinskih i UN-ovih predstavnika, nakon čega će Razoni nastaviti plovidbu", rekao je novinarima turski admiral Oezcan Altunbulak, čelnik Zajedničkog koordinacijskog središta koje nadgleda operacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 00:17