DIPLOMATSKI SPOR

Brod pod njemačkom zastavom spasio migrante, Italija ih ne želi: ‘Neka ih preuzme Berlin!‘

Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova zahtijevalo je od Njemačke da preuzme osobe ukrcane na Humanity 1

Ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi zabranio je uplovljavanje humanitarnih brodova s migrantima u talijanske vode

 Arez Ghaderi/Zuma Press/Profimedia

Zaoštrava se diplomatski spor između Italije i Njemačke oko transmediteranskih migranata. Neposredan predmet spora su migranti koje je iz mora preuzeo Humanity 1, brod njemačke nevladine humanitarne organizacije Humanity SOS, registriran u Njemačkoj, označen njezinom trobojkom. Po članku 91 Konvencije UN o pravu mora, brod se smatra teritorijem države pod čijom je zastavom.

Ministar unutrašnjih poslova Matteo Piantedosi zabranio je uplovljavanje humanitarnih brodova s migrantima u talijanske vode.

Predsjednica vlade Giorgia Meloni iznijela je jasno svoj stav novinaru Brunu Vespi: Pomorsko pravo zapovijeda da spasiš osobe zatečene na brodu u nevolji. "Ali ako povezuješ afričku obalu i Italiju da bi prevozio migrante, onda otvoreno kršiš pomorsko pravo i međunarodne zakone. Ako pak neki brod nevladine organizacije vije, recimo, njemačku zastavu, dvije su mogućnosti: ili ga Njemačka priznaje [kao svoj] i preuzima brigu za nj, ili brod postaje piratski."

Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova, koje vodi potpredsjednik vlade Antonio Tajani, zahtijevalo je od Njemačke bilješkom za zapisnik ("verbalnom notom") da preuzme osobe ukrcane na Humanity 1.

Njemačko ministarstvo odgovorilo je moralnom poukom i zahtjevom: "Najvažnije je spašavati životno ugrožene osobe. Na brodu Humanity 1, pod njemačkom zastavom, 104 su maloljetne osobe. Mnogima među njima potrebna je liječnička skrb. Zatražili smo od talijanske vlade da im pruži pomoć".

Talijansko ministarstvo obznanjuje da je od Njemačke zahtijevalo "obavještenja o osobama na brodu, o tome ima li među njima osjetljivih, te je li upućen zahtjev za međunarodnu pomoć". Prevedeno: Italija hoće imena i dijagnoze, pa će eventualno na pučini preuzeti one koje treba odvesti u bolnicu, a s ostalima neka se bakće Njemačka na čijem su brodskom teritoriju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:37