DRUGI POKUŠAJ

Brod koji je blokirao Sueski kanal i izazvao kaos ponovno plovi prema tamo: ‘Pun je do vrha‘

Krajem ožujka Ever Given sa 20.000 kontejnera proveo je šest dana zaglavljen usred kanala, uzrokujući prekid pomorskog prometa

Ever Given

 -

Manje od devet mjeseci nakon što je zapeo u Sueskom kanalu, kontejnerski brod Ever Given sprema se još jednom na put istom rutom.

Kontejnerski brod dugačak 400 metara trenutačno je u vodama Jemena, a kao iduća destinacija naveden mu je Suez, prenosi agencija Bloomberg. Do Sueskog kanala trebao bi stići 12. prosinca.

Čini se da je napunjen blizu maksimuma jer je u vodi nešto iznad svog maksimalnog gaza od 16 metara. Plovilo je u vlasništvu japanske tvrtke Shoei Kisen Kaisha Ltd., a upravlja tajvanski Evergreen Marine Corp.

Prekid pomorskog prometa

Krajem ožujka taj brod sa 20.000 kontejnera proveo je šest dana zaglavljen usred tog vrlo prometnog plovnog puta, uzrokujući prekid pomorskog prometa.

image

Ever Given

Sljedeća tri mjeseca ostao je usidren u proširenju Sueskog kanala, dok se nisu riješila pravna pitanja odštete. Nakon toga kontejnerski brod nastavio je put prema sjevernoj Europi.

Ever Given vratio se u Aziju prolaskom kroz Suez u kolovozu. Od listopada je u kineskom brodogradilištu bio na popravku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:54