PREVOZIO GNOJIVO

Brod kojeg su potopili hutisti prijeti katastrofom u Crvenom moru: ‘Tragedija s kakvom se još nismo susreli‘

Jemen upozorava na ‘ekološku katastrofu‘ zbog gnojiva koje je prevozio potopljeni teretni brod

Britanski brod Rubymar

 -/Afp

Britanski Rubymar, kojeg su hutistički militantni napali prošli mjesec, potonuo je u Crvenom moru, rekla je u subotu međunarodno priznata vlada Jemena, upozorivši na "ekološku katastrofu" zbog gnojiva koje je prevozio taj teretni brod.

Ako se to potvrdi, bit će to prvi izgubljeni brod otkad su hutisti u studenom počeli napadati komercijalnu plovidbu, prisiljavajući kompanije da svoja plovila preusmjere dužim i skupljim rutama oko južne Afrike.

Hutisti, koje podržava Iran i koji kontroliraju sjever Jemena i druga velika područja, kažu da djeluju iz solidarnosti s Palestincima u Gazi.

Njihovi napadi potaknuli su niz napada američkih, britanskih i drugih mornarica, koje su također poslale brodove u regiju da zaštite ključnu trgovinsku rutu.

Ahmed Awad bin Mubarak, ministar vanjskih poslova međunarodno priznate vlade Jemena u Adenu, napisao je na X-u: "Potapanje Rubymara je ekološka katastrofa kakvu Jemen i regija nisu iskusili ranije."

image
-/Afp

"To je nova tragedija za našu zemlju i ljude", dodao je.

U ponedjeljak, jemenska vlada izvršila je izvide Rubymara, teretnog broda koji je plovio pod zastavom Belizea te je rekla da je djelomično potopljen.

U vladinom priopćenju u subotu kaže se da je brod potonuo na jugu Crvenog mora u petak tijekom noći.

Agencija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske trgovinske operacije (UKMTO) u subotu je izvijestila da brod tone, no nije navela o kojem brodu se radi.

Američka vojska prethodno je rekla da je napad značajno oštetio teretni brod i da je uzrokovao naftnu mrlju dugačku 29 kilometara. Brod je prevozio više od 41.000 metričkih tona gnojiva kad su ga hutisti napali, rekla je američka vojska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:16