STOTINE ŽRTAVA?

Britanski vicemaršal o razornom napadu na Ruse: ‘Krivi su njihovi zapovjednici, napravili su dvije kobne greške‘

Velik broj odlaznih poziva s mobilnih telefona, odaslanih u isto vrijeme, otkrili su Ukrajincima gdje je točno locirana ruska vojska

Udar na Makiivku

 East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Nastavljaju se kritike ruskog vojnog vrha nakon što je u novogodišnjem ukrajinskom napadu na improviziranu vojarnu u okupiranoj Makiivki, ubijen velik broj ruskih vojnika.

Zgrada je uništena u udaru, što sugerira da je streljivo bilo skladišteno u blizini mjesta gdje su trupe boravile. Raketni napad na školu gdje je navodno bilo smješteno oko 600 ruskih vojnika rezultirao je zasad s 89 potvrđenih smrti. Ukrajinci kažu da su ubili 400 vojnika.

Umirovljeni vicemaršal britanskog zrakoplovstva Sean Bell tvrdi da je Rusija napravila nekoliko kobnih pogrešaka koje su dovele do napada. Govoreći za Sky News, objasnio je da su Ukrajinci presreli ruske komunikacijske kanale kako bi mogli odrediti gdje ciljati. Ruske trupe imaju sigurne kanale komunikacije, no ti sustavi nisu dostupni svima, a ruski vojnici često koriste mobilne telefone.

Bell smatra da su mnogi ruski vojnici, nakon ponoći, pokušali kontaktirati svoje voljene u Rusiji, kako bi im čestitali sretnu 2023. Velik broj odlaznih poziva s mobilnih telefona, odaslanih u isto vrijeme, otkrili su Ukrajincima gdje je u okupiranom gradu točno locirana ruska vojska.

Bell krivi rusko vojno zapovjedništvo, rekavši da lako može doći do "iskušenja da opustite gard" u novogodišnjoj noći, no ističe kako tako velik broj vojnika nije trebao biti smješten zajedno.

"Nikada nisu smjeli biti tamo, nikada nisu smjeli koristiti svoje mobilne telefone. Zato su bili izloženi se ovom napadu s razornim posljedicama", kaže Bell

Dodaje da je za suvremeno ratovanje potrebna "disciplina i profesionalizam, a toga nema u regrutiranoj vojsci".

Rob Lee, viši suradnik istraživačkog instituta Foreign Policy Research Institute, rekao je da je Moskva ima probleme tijekom zimi s osiguranjem sigurnog smještaja za svježe mobilizirane trupa u blizini fronte.

"Jedinice je teže disperzirati jer ruska vojska nema razvijen mehanizam upravljanja malih postrojbi, kod njih je sve centralizirano. Ali smještanje vojnika u blizini streljiva jednostavno je neoprostiva greška", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 18:25