NE ŠTEDE JU

Britanski tabloidi uživaju: ‘Vidite ovu glavicu ‘kristalke‘? Trajala je duže od Liz Truss!‘

Daily Star još u petak uživo je pratio napetu ‘utrku‘ između 47-godišnje Liz Truss i - glavice zelene salate!

Liz Truss 

 Daniel LEAL/AFP

Liz Truss u četvrtak je izjavila da podnosi ostavku na mjesto britanske premijerke nakon samo šest tjedana na vlasti, pošto je njezin ekonomski program srušio povjerenje ulagača i razbjesnio velik dio njezine Konzervativne stranke.

Govoreći ispred vrata svoga ureda u Downing Streetu 10, Truss je prihvatila da je izgubila povjerenje svoje stranke i rekla da će odstupiti sljedeći tjedan, postavši premijerka s najkraćim mandatom u britanskoj povijesti.

Truss, koja je u srijedu rekla da je "borac, a ne onaj koji odustaje", rekla je novinarima okupljenima u Downing Streetu da je shvatila da ne može ispuniti obećanja zahvaljujući kojima je postala čelnica konzervativaca.

"Stoga sam razgovarala s Njegovim Veličanstvom kraljem kako bih ga obavijestila da podnosim ostavku na mjesto čelnice Konzervativne stranke", rekla je Truss, koju je ispred ureda podržao samo njezin suprug, a njezini suradnici i lojalni ministri bili su primjetno odsutni.

Novi izbori za vodstvo bit će dovršeni do sljedećega petka, 28. listopada. Među kandidatima za novog premijera nalaze se bivši ministar financija Rishi Sunak i Penny Mordaunt, bivša ministrica obrane.

Jeremy Hunt, čovjek doveden da spasi javne financije, rekao je da se neće kandidirati.

Anketa ranije ovoga tjedna pokazala je da većina članova stranke želi povratak bivšeg premijera Borisa Johnsona, koji je smijenjen iz Downing Streeta u srpnju.

Nacionalni izbori u Britaniji ne bi se trebali održati još dvije godine.

Kladionice su favoritom za novoga premijera proglasile Sunaka, ispred Mordaunt i Johnsona.

Imenovana 6. rujna, Truss je bila prisiljena smijeniti svog ministra financija i najbližeg političkog saveznika Kwasija Kwartenga i napustiti gotovo sav svoj ekonomski program nakon što su njihovi planovi za velika smanjenja poreza srušili funtu i britanske obveznice.

U srijedu je izgubila drugog od četiri najviša ministra u vladi, suočila se sa smijehom i omalovažavanjem u parlamentu dok je pokušavala braniti svoju politiku te vidjela kako se njezini zastupnici otvoreno svađaju, produbljujući osjećaj kaosa u Westminsteru.

Novi ministar financija Hunt sad pokušava pronaći desetke milijardi funti smanjenja potrošnje kako bi pokušao uvjeriti ulagače i obnoviti fiskalni ugled Britanije dok gospodarstvo ulazi u recesiju, a inflacija je na najvišoj razini u 40 godina.

Novi proračun trebao bi dostaviti 31. listopada, a novi premijer bit će izabran u petak, 28. listopada.

U vrlo kratkom govoru, Truss - čiji je kratki premijerski mandat potukao rekord Georgea Canninga koji je tu ulogu obnašao 119 dana kad je umro 1827. - rekla je da je došla na dužnost dok se zemlja suočavala s velikom neizvjesnošću.

"Ipak, shvaćam da, s obzirom na situaciju, ne mogu izvršiti mandat na koji me izabrala Konzervativna stranka", zaključila je Truss.

U međuvremenu, britanski tabloidi ne prestaju zbijati šale na račun (pre)kratkog premijerskog mandata 47-godišnje Liz Truss. Tako je Daily Star još u petak uživo pratio "utrku" između Truss i - glavice zelene salate!

- Hoće li premijerka izgubiti posao prije nego što povrće propadne? Koja će trajati dulje? - napisali su u objavi na Twitteru, koja je u prvih pet sati prikupila više od 50.000 lajkova.

A sve je krenulo nakon što je u kolumni objavljenoj pod naslovom "The Iceberg Lady" časopis Economist opisao kako Truss ima "rok trajanja kao zelena salata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:06