POTEZ ZA NOTES

Britanski supermarketi dijelit će višak proizvoda siromašnim obiteljima

Tvrtke koje proizvode daju u dobroj vjeri bit će zaštićene od tužbi zbog proizvoda loše kvalitete
 Wikimedia Commons

Višak prehrambenih proizvoda iz supermarketa uskoro bi se mogao dijeliti britanskim obiteljima koje su toliko osiromašile da se ne mogu same prehranjivati.

Prema prijedlogu koji je podržala i britanska vlada, veliki trgovački lanci osnovali bi bazu podataka o proizvodima koji su višak i koji bi se dijelili dobrotvornim udrugama, odnosno dalje najsiromašnijim Britancima. Kako ističu britanski mediji, na Otoku je primijećena eksplozija u potražnji za tzv. bankama hrane i humanitarnim paketima zbog najvećeg udara na životni standard građana u 60 godina.

U Britaniji je, naime, sve više gladnih. Vlada, kako navodi Daily Mail, pritišće trgovačke divove da pristanu na plan kojim bi se smanjilo bacanje hrane i pomoglo potrebitima. Ministrica okoliša Caroline Spelman zato priređuje summit na kojemu će sudjelovati trgovački lanci, predstavnici prehrambene industrije i humanitarne udruge koje se bave raspodjelom hrane.

Sudjelovat će najveće trgovine u Britaniji: Tesco, Asda, Sainsbury’s Morrisons, Co-op, M&S i Boots. Neki su trgovci zabrinuti da bi se dijelila hrana koja bi mogla biti loša, što bi otvorilo opasnost od tužbi. No, u Britaniji bi se išlo tragom američkog zakona Dobri Samaritanac , donesenog u vrijeme predsjednika Billa Clintona, prema kojemu su od tužbi zaštićene kompanije koje su proizvode dale “u dobroj vjeri”. Prema riječima ministrice Spelman, suradnja između lanaca i udruga već postoji, no cilj je da se poboljša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:35