PREKID VEZA

Britanski princ William podržat će karipske zemlje ako odluče postati republike

Buckinghamska palača se izjašnjava da takve odluke prepušta lokalnim ljudima i političarima

Princ William sa suprugom Kate

 Ricardo Makyn/AFP

Britanski princ William rekao je da poštuje i podržava sve odluke koje karipske nacije donesu, s obzirom na to da Belize, Bahami i Jamajka razmišljaju o prekidu veza s britanskom monarhijom.

Na kraju svoje turneje na Karibima, koju su obilježili protesti protiv naslijeđa Britanskog Carstva, princ William, unuk kraljice Elizabete, priznao je da se mijenja odnos između triju karipskih država i britanske krune.

"Znam da se svi veselite sljedeće godine proslaviti 50 godina neovisnosti, to je vaša zlatna godišnjica", rekao je princ u Nassau, glavnom gradu Bahama gdje je održao govor.

“S obzirom na to da Jamajka ove godine slavi 60 godina neovisnosti, a Belize je prošle godine slavio 40 godina neovisnosti, želim reći ovo: s ponosom podržavamo i poštujemo odluke koje ćete donijeti o svojoj budućnosti. Odnosi se razvijaju. Prijateljstvo traje”, rekao je britanski princ.

Njegov govor jasno pokazuje da kraljevska obitelj namjerava podržati karipske zemlje ako odluče da više neće priznavati kraljicu na čelu svojih država, kao što je to u studenom prošle godine učinio Barbados.

Buckinghamska palača se izjašnjava da takve odluke prepušta lokalnim ljudima i političarima.

U 70 godina na prijestolju, što je bio povod karipske turneje princa Williama i njegove supruge Kate, britanska je kraljica svjedočila prekidanju veza između bivših kolonija i Ujedinjenog Kraljevstva.

No Elizabeta je ostala formalno kraljica još 15 zemalja, među kojima su Australija, Kanada i Novi Zeland.

Posjet člana britanske kraljevske obitelji popraćen je prosvjedima zbog britanske kolonijalne vladavine obilježene trgovinom robljem. Prosvjednici zbog toga od Londona traže reparacije.

William je u Kingstonu, glavnom gradu Jamajke, izrazio „žaljenje“ zbog britanske uloge u trgovini robljem.

Stotine tisuća afričkih robova dovedeno je na Jamajku tijekom britanske vladavine kako bi u neljudskim uvjetima radili na tamošnjim masivnim plantažama.

Premijer Jamajke Andrew Holness izravno je rekao princu Williamu na sastanku u srijedu da njegova zemlja želi postati "neovisna".

Neki britanski mediji kritizirali su ponašanje članova kraljevske obitelji tijekom turneje, posebno zato što su se s djecom na Jamajci rukovali kroz žičanu ogradu. Tabloid Daily Mirror smatra da taj potez previše asocira na vrijeme kolonijalizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:58