POSEBNA USLUGA

Britanski premijer bit će prvi stranac koji je ušao u Air Force One

 AFP

Ako je itko sumnjao u posebnost veze između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, njezin obujam sada je potvrđen stanovnicima s obje strane Atlantika. Britanski premijer David Cameron , od jučer u državnom posjetu Washingtonu, prvi je britanski premijer u povijesti kojem je pružena prilika da leti predsjedničkim zrakoplovom Airforce One. Takva čast, tvrde u Washingtonu, “specifična je gesta koja pokazuje vrlo poseban odnos” između dvije države.

Važna gesta

Barack Obama deseti je američki predsjednik koji leti vjerojatno najpoznatijim zrakoplovom na svijetu (prvi je bio John F. Kennedy).

Superluksuzni zrakoplov dva će lidera odvesti u Ohio na košarkašku utakmicu. Bitnija od svrsishodnog transporta je svakako gesta; britanski mediji zlurado komentiraju da je za nedavnog posjeta SAD-u ruskom predsjedniku Dmitriju Medvedevu umjesto druženja u Airforce Oneu ponuđen cheeseburger iz lanca brze prehrane. Nicolas Sarkozy je, pak, francusku kuhinju morao zamijeniti američkim hot dogom za 4 dolara i 20 centi u jednom washingtonskom fast-food restoranu.

Susret Davida Camerona i Baracka Obame u Washingtonu prethodi međunarodnim sastancima članica NATO-a i godišnjeg sastanka zemalja G8 u Chicagu. Očekuje se da će središnje mjesto u razgovorima dvaju državnika zauzeti pitanje trupa u Afganistanu; kraj operacije očekuje se iduće godine, s potpunim povlačenjem trupa koje je planirano za 2014. godinu. Važna tema su i zabrinjavajući događaji u Siriji, odnosno, prema riječima Camerona i Obame, “grozno nasilje sirijskog režima” te sve napetiji odnos između Izraela i Irana.

Uzvraćena usluga

Utakmica Obamina omiljenog sporta košarke i banket u vrtu Bijele kuće s više stotina uzvanika samo su neki od pokazatelja da će Obama i njegova supruga Michelle učiniti sve kako bi uzvratili gostoprimstvo Davidu Cameronu i njegovoj supruzi Samanthi. Tijekom posljednjeg posjeta Obame Britaniji prošloga svibnja, tijekom kojeg je postao prvi američki predsjednik koji se obratio u britanskom parlamentu, neprestano je naglašavana važnost “posebne veze” između dvije zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 13:37