OSOBNI PODACI

Britanski parlament zatvara svoj TikTok profil zbog zabrinutosti nekih zastupnika

Glasnogovornica TikToka izrazila je razočaranost što se parlament lišava mogućnosti da se poveže s milijunima korisnika

Tik Tok/Ilustracija

 Michaela Dusikova/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Britanski parlament u srijedu je zatvorio svoj pokusni TikTok profil, koji je trebao privući mlađu publiku, jer su neki zastupnici izrazili zabrinutost za sigurnost podataka objavljenih na toj društvenoj mreži koja pripada tvrtki sa sjedištem u Kini.

"Na temelju povratnih informacija članova" parlamenta "zatvaramo pilot TikTok profil parlamenta ranije nego što je bilo predviđeno", izjavio je glasnogovornik te institucije. Profil je napravljen kako bi se za rad parlamenta zainteresirala mlađa publika, no sada je sadržaj uklonjen.

ByteDance, tvrtka kojoj pripada TikTok, ima sjedište u Kini.

U pismu predsjednicima obaju doma parlamenta, koje je otkrio portal Politico, zastupnici koji su pod sankcijama Pekinga zato što su nazvali genocidom politiku koju Peking provodi prema Ujgurima i drugim nacionalnim manjinama prosvjedovali su proti toga da parlament ima TikTok profil.

"Mogućnost da režim predsjednika Xi Jinpinga ima pristup osobnim podacimanaše djece izaziva veliku zabrinutost", napisali su.

Jedan od čelnika te društvene mreže u Europi, Theo Bertham, rekao je u srpnju da od TikToka nikada nije bilo zatraženo da preda podatke o svojim korisnicima kineskoj vladi te da mreža i ne bi postupila po tom zahtjevu.

Glasnogovornica TikToka izrazila je razočaranost što se parlament lišava mogućnosti da "se poveže s milijunima korisnika koji se koriste TikTokom u Ujedinjenom Kraljevstvu" i predložila da zastupnicima objasni sve nejasnoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2023 01:54