RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Britanski obavještajci objavili što je sljedeća ruska meta, Zelenski tvrdi: ‘Vratit ćemo Lisičansk‘

Oporavak Ukrajine nakon ruske agresije bit će znak moći koju demokracija ima nad autokracijom, kazala je Liz Truss

Mariupolj

 Stringer/Afp

Ključni događaji:

- 131. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Zelenski obećao: Vratit ćemo Lisičansk

- Konferencija u Švicarskoj o obnovi Ukrajine

- Recesija u Europi nastavit će se do ljeta 2023.


>>>>> NOVO 11:55 - Ruski kozmonauti koji su hvaljeni na početku rata protiv Ukrajine u veljači jer su žuto-plavim svemirskim odijelima pokazali podršku svojim okupiranim susjedima, slikani su na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) kako drže zastave samoproglašenih republika Donjeck i Lugansk uz poruku koja slavi ono što je ruska svemirska agencija Roscosmos nazvala ‘oslobođenje‘ Luganska.

U poruci objavljenoj na službenom Telegram kanalu Roscosmosa, Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov prikazani su kako drže svaku od zastava dvaju okupiranih teritorija, koje kao legitimne vlasti priznaju samo Rusija i Sirija među državama članicama UN-a.

‘Dan oslobođenja Luganske Narodne Republike! Slavimo i na Zemlji i u svemiru‘, piše u poruci objavljenoj uz fotografiju.

Roscosmos dalje u izjavi ističe:

‘Roscosmos i naši kozmonauti, koji danas rade na Međunarodnoj svemirskoj stanici, pridružuju se čestitkama šefa LPR-a Leonida Pasečnika povodom ‘novog Dana Velike pobjede‘. Ovo je dugo očekivani dan koji su stanovnici okupiranih područja Luganske oblasti čekali osam godina. Uvjereni smo da će 3. srpnja 2022. zauvijek ostati upisan u povijest Republike. Građani savezničke Narodne Republike Donjeck, čekajte!‘

Nejasno je kako su se zastave dviju samoproglašenih republika našle na ISS-u. Na postaji trenutno rade s tri ruska kozmonauta i NASA-ini američki astronauti Jessica Watkins, Robert Hines i Kjell N. Lindgren, kao i Talijanka Samantha Cristoforetti iz Europske svemirske agencije.


10:03 - Ukrajinski vojnici koji se vraćaju s istoka zemlje opisali su uvjete na prvoj liniji bojišnice na istoku zemlje dok ruske snage tamo nastavljaju intenzivirati svoju ofenzivu.

Poručnik Volodimir Nazarenko (30) kazao je kako su ruske snage pretvorile su grad s prijeratnom populacijom od 101.000 u ‘spaljenu pustinju‘.

"Granatirali su nas svaki dan. Ne želim lagati o tome. Ali to su bile baražne municije na svaku zgradu. Grad je metodički sravnjen", rekao je Nazarenko.

Artem Ruban, vojnik u Nazarenkovom bataljunu, rekao je: "Ako je negdje na Zemlji postojao pakao, to je bio u Severodonjecku. Unutarnja snaga naših momaka omogućila im je da drže grad do posljednjeg trenutka."

Pripadnik ukrajinske vojske koji se počeo boriti protiv separatista koje podržava Moskva još 2016., Oleksij, rekao je da je ranjen na bojnom polju u Zoloteu, istočnom gradu koji su Rusi također okupirali.

Rekao je da je njegovoj bojni počelo ponestajati streljiva u roku od nekoliko tjedana i da je u jednom trenutku nemilosrdno granatiranje spriječilo vojnike da ustanu u rovovima.


09:20 - Teretni brod koji je prevozio žito iz ukrajinske regije pod ruskom okupacijom zadržale su turske carinske vlasti, rekao je ukrajinski veleposlanik u Turskoj.

Imamo punu suradnju. Brod trenutno stoji na ulazu u luku, zadržale su ga turske carinske vlasti. Pratili smo brod pod ruskom zastavom, Žibek Žoli, na ruti od ukrajinske luke Berdjansk do Karasua na turskoj obali Crnog mora‘, kazao je Vasyl Bodnar.

Podsjetimo, Ukrajina je u četvrtak zatražila od Turske da zadrži teretni brod Žibek Žoli, koji pod ruskom zastavom prevozi ukrajinsko žito, i uhiti njegovu posadu.

Dužnosnik iz ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova je, navodeći informacije ukrajinske pomorske uprave, rekao da brod Žibek Žoli prevozi otprilike 4500 tona žita, natovarenog u Berdjansku, koje navodno pripada Ukrajini.


08:51 - Oko 8000 civila ostalo je u okupiranom Severodonjecku, a oko 10.000 ostalo je u novookupiranom Lisičansku, izvijestio je Sregej Gajdai, ukrajinski guverner Luganska.

U statusu na Telegramu Gajdai je rekao kako ‘državaju obranu malog dijela Luganske regije kako bi vojska imala vremena izgraditi obranu.‘


08.38 - Ukrajinski mediji javljaju da je u okupiranom Snižneu u istočnoj regiji Donjecka uništeno skladište streljiva. Nexta TV ima ovu neprovjerenu snimku za koju tvrdi da se radi o navedenom incidentu.


08:34 - Europa se suočava s rastućim rizikom od recesije zbog rastućih cijena nafte i plina usred zabrinutosti da bi Rusija mogla potpuno prekinuti opskrbu, rekli su ekonomisti.

Europsko će gospodarstvo biti pogođeno nizom čimbenika, uključujući pad potražnje u SAD-u – njegovom najvećem izvoznom tržištu, kontinuirane posljedice ruske invazije na Ukrajinu i povezana povećanja cijena hrane i energije, prema japanskoj investicijskoj banci Nomuri.

Očekuje se da će se europsko gospodarstvo početi smanjivati tijekom druge polovice 2022. i da će se recesija nastaviti do ljeta 2023., s ukupnim padom od 1,7% BDP-a.

Europa se bori s ‘uvjetima koji su vrlo globalne prirode (nagli porast cijena energije i inflacija, rastući geopolitički rizici i neizvjesnost), što nas navodi da vjerujemo da će europska gospodarstva doživjeti istu sudbinu - recesiju - kao i SAD‘, napisao je George Buckley, ekonomist iz Nomure.


08:23 - Ruski fokus sada će se ‘gotovo sigurno‘ prebaciti na zauzimanje istočne regije Donjeck nakon što je proglasio pobjedu nad gradom Lisičansk, izvijestilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

‘Ukrajinske snage povukle su se iz Lisičanska, grada na prvoj liniji u regiji Lugansk, vjerojatno se vraćajući na pripremljene obrambene položaje‘, stoji u najnovijem izvješću britanske obavještajne službe.

Borbe u i oko grada - posljednjeg preostalog većeg naseljenog središta u Lugansku pod ukrajinskom kontrolom - intenzivirale su se tijekom prošlog tjedna, a ruske snage stalno napreduju, dodaje ministarstvo.

Ruski fokus sada će se gotovo sigurno prebaciti na zauzimanje Donjecke oblasti, čiji veliki dio ostaje pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Borba za Donbas bila je teška i iscrpljujuća i malo je vjerojatno da će se to promijeniti u nadolazećim tjednima.


08:17 - Ruske snage pogodile su srednju školu u Harkivskoj oblasti jutros u 4 sata, prema izvješću guvernera Olega Sinegubova. Nema izvještaja o žrtvama.

Sinegubov je također rekao u svom najnovijem ažuriranju statusa da je ‘neprijatelj napao gradove i sela okruga Harkiv, Izjum i Bogoduhiv tijekom dana. Uništeni su stambeni objekti, gospodarski objekti, garaže i drugi objekti.‘ Navodno su tri osobe ubijene i šestero ranjeno u napadu na selo Bezruki.

Njegove tvrdnje nisu neovisno provjerene.


07:53 - Čelnici desetak zemalja, međunarodnih organizacija i privatnog sektora danas će se okupiti u Švicarskoj kako bi dogovorili ‘Marshallov plan‘ za obnovu ratom razorene Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Zelenski, koji će sudjelovati virtualno, ranije je upozorio da je posao koji predstoji samo u područjima koja su oslobođena ‘doista kolosalan‘.

‘Morat ćemo osloboditi više od 2000 sela i gradova na istoku i jugu Ukrajine‘, rekao je.

Procjenjuje se da je više od 120.000 domova u Ukrajini uništeno tijekom ruske invazije, stvarajući potrebu za milijardama prihoda kako bi se zemlja ekonomski obnovila i učinila gospodarstvom okrenutim Europi.

Dugotrajna zabrinutost oko rasprostranjene korupcije u Ukrajini znači da dalekosežne reforme ostaju u fokusu i bit će uvjet za svaki plan oporavka.

Na konferenciji u Luganu će se pokušati iznijeti načela i prioriteti za proces obnove čiji je cilj započeti čak i dok ruski rat u Ukrajini i dalje bjesni, navodi AFP.

U praksi će opseg obnove ovisiti o ishodu i duljini rata te o tome hoće li istočna Ukrajina – gdje je bilo najvećeg razaranja – biti vraćena Kijevu ili će ostati u ruskim rukama.

Trošak rata procjenjuje se na bilijun dolara ako potraje do kraja godine.

Jedan od ciljeva konferencije bit će skicirati viziju ukrajinskog gospodarstva koje je povezano s Europom, pružajući specijalizacije u sektorima poljoprivrede, obnovljivih izvora energije i tehnologije.

Jedno od najosjetljivijih pitanja bit će program deoligarhizacije i kako u zemlji učvrstiti moćne antikorupcijske institucije.


07:34 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznao je gubitak Lisičanska obećavši da će ponovno zauzeti to područje.

‘Ako zapovjednici naše vojske povuku ljude s određenih točaka na fronti, gdje neprijatelj ima najveću prednost u vatrenoj moći, a to se odnosi i na Lisičansk, to znači samo jedno‘, rekao je Zelenski u večernjem video obraćanju. ‘Da ćemo se vratiti zahvaljujući našoj taktici, zahvaljujući povećanju opskrbe modernim oružjem.‘

Rusko preuzimanje Lisičanska znači da je Moskva zapravo osvojila kontrolu nad cijelom regijom Luhansk, kao i više od polovice regije Donjeck, što iznosi oko 75% dviju istočnih regija, koje su zajednički poznate kao Donbas.


06:45 - Predsjednik Bjelorusije i najbliži saveznik Vladimira Putina, Aleksandar Lukašenko, kazao je da njegova bivša sovjetska država u potpunosti stoji iza Rusije u njezinoj vojnoj akciji u Ukrajini u sklopu svoje dugogodišnje predanosti ‘zajedničkoj državi‘ s Moskvom.

Obraćajući se na ceremoniji obilježavanja godišnjice oslobađanja Minska od strane sovjetskih trupa u Drugom svjetskom ratu, Lukašenko je rekao da je dao podršku Putinovoj kampanji protiv Ukrajine ‘od prvog dana‘ krajem veljače.

Danas nas kritiziraju da smo jedina država na svijetu koja podržava Rusiju u borbi protiv nacizma. Podržavamo i podržavat ćemo Rusiju. A oni koji nas kritiziraju, zar ne znaju da mi imamo tako blisku zajednicu s Ruskom Federacijom?... Da imamo praktički jedinstvenu vojsku. Ali vi ste sve ovo znali. Ostajemo zajedno s bratskom Rusijom‘, istaknuo je.


05:37 - Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss iznijet će u ponedjeljak sveobuhvatan dugoročni plan pomoći u obnovi Ukrajine kada se jednom završi rat s Rusijom.

Na konferenciji o obnovi Ukrajine u Luganu, u Švicarskoj, Truss će izložiti britanske projekte za kratkoročnu potporu zemlji slanjem humanitarne pomoći, ali i dugoročne kako bi se ukrajinsko gospodarstvo oživilo uz pomoć britanskog znanja na financijskom i na ekonomskom polju, ističe njezino ministarstvo u priopćenju objavljenom u nedjelju.

London će napose pomoći u obnovi Kijeva i okolice, kao odgovor na zahtjev predsjednika Zelenskog, ističe Foreign office.

Velika Britanija usto planira 2023. organizirati konferenciju o obnovi Ukrajine i otvoriti ured u Londonu kako bi koordinirala taj posao.

"Oporavak Ukrajine nakon ruske agresije bit će znak moći koju demokracija ima nad autokracijom. To će pokazati Putinu da su njegovi pokušaji uništenja Ukrajine samo doveli do snažnije, razvijenije i jedinstvenije zemlje", rekla je čelnica britanske diplomacije uoči konferencije u Luganu.

"Vodili smo u pružanju pomoći Ukrajini tijekom rata i ubuduće ćemo biti na čelu kada je riječ o potpori planu ukrajinske vlade za obnovu i za razvoj", rekla je.

U srijedu je britanska vlada objavila da će izdvojiti 1,16 milijarda eura dodatne vojne pomoći Ukrajini kako bi odgovorila na rusku invaziju, koja će obuhvaćati sustave protuzračne obrane i bespilotne letjelice.

Ovim izdvajanjem se vrijednost britanske vojne pomoći Kijevu penje na 2,3 milijarde funta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:20