REPORTAŽA O HOTELU

Britanski novinar obišao Brijune: Za ugledni Financial Times Tito je - jugoslavenski diktator

Novinar Tim Moore piše o pulskom Hotelu Brioni koji naziva ‘diktatorovim izlogom na Jadranu‘

Josip Broz Tito

 /Photo12 Via Afp

Ugledni međunarodni poslovni list Financial Times u nedavno je objavljenom članku o pulskom Hotelu Brioni - Josipa Broza Tita nazvao "jugoslavenskim diktatorom".

U članku objavljenom u subotu pod naslovom "Socijalistička divota: Najveći jugoslavenski hotel dobiva novo ruho", u kojem novinar Financial Timesa Tim Moore piše o obnovi Hotela Brioni, kultnog hotela na Verudeli koji je 60-ih i 70-ih bio perjanica pulskog turizma, a u koji je Tito dovodio ugledne goste iz cijelog svijeta, na nekoliko mjesta u članku Tita oslovljava "diktatorom".

Primjerice, odmah u podnaslovu stoji opis Hotela Brioni, u koji je sada Arena Hospitality Group uložila 34 milijuna eura, a Moore ga naziva "diktatorovim izlogom na Jadranu": "Nekoć kockarsko igralište za zapadnjake i diktatorov izlog na obalama Jadrana, Brioni sada žele dramatičnom obnovom povratiti slavu iz prošlosti".

U drugom dijelu teksta, govoreći o 1972. godini i zlatnom dobu Pulskog filmskog festivala, kada su u Hotelu Brioni odsjedale tadašnje zvijezde kao što su Boney M, Abba, ali i vladari i političari poput Hruščova i Gadafija, Moore navodi ovako: "Bio je to zenit Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, nacije koju je njen predsjednik i de facto diktator Josip Broz Tito lukavo vodio kroz burne vode Hladnog rata".

Napominje ipak u drugom dijelu da Titova diktatura u Jugoslaviji nije naštetila njegovoj omiljenosti u svim zemljama bivše Jugoslavije: "Iako ga se povezivalo s diktaturom, Tito je danas još uvijek omiljen u velikom dijelu svoje rascjepkane bivše nacije".

Također, u opisu ispod fotografije, koja prikazuje Tita i glumicu Sophiju Loren, koja je Tita često posjećivala, kako se voze u golf-vozilu u društvu Jovanke i Lorenina supruga Carla Pontija, stoji: "Jugoslavenski diktator Josip Broz Tito vozi glumicu Sophiju Loren".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:10