Iako je koristite svaki dan, vrlo vjerojatno vilicu čitavo vrijeme držite - krivo.
Srećom, stručnjak za bonton William Hanson sve je objasnio na društvenim mrežama u vrlo popularnim videima u kojima daje savjete kako da u restoranu ne ispadnete nepristojni.
Hanson tako kaže da vilicu morate primiti nedominantnom rukom (ako ste dešnjak, onda lijevom - i obratno), s kažiprstom ispruženim niz vilicu i ‘s vrškom prsta tik uz pregib‘.
‘Pazite da ručku vilice držite uvučenu u dlan i da ne strši van. Tako se pravilno drži vilica.‘
U zasebnom videu, Hanson naglašava da je jedna od najvećih pogrešaka u blagovaoničkom bontonu okretanje vilice, odnosno, kad grabite hranu sa zupcima okrenutim prema gore i koristite vilicu kao žlicu.
‘Uvijek neka zupci vilice budu usmjereni prema dolje kada koristite nož‘, kaže stručnjak.
No postoji li hrana kod koje je prihvatljivo jesti sa zupcima vilice okrenutim prema gore? Grašak, na primjer?
‘U pristojnom objedovanju vilica se okreće prema gore samo kada se drži u dominantnoj ruci, dok je u tom slučaju nož ostavljen na stolu. Jela poput tjestenine, rižota i curryja mogu se jesti ovako. To je posve prihvatljivo u neformalnom blagovanju. Tada se često koristi i nož kojim si pomažemo pri stavljanju hrane na vilicu i štitimo je da ne padne s vilice i poprska nas.‘
Spomenuti grašak, kaže Hanson, jede se tako da se zrna nabadaju na zupce vilice, a stražnji dio noža koristi se kao pomoć pri nabadanju.‘
Hanson je rekao da je u Britaniji pravilno korištenje vilice stvar navike, koju Amerikanci tek trebaju usvojiti.
‘U Americi imaju drugačiji stil korištenja pribora, koji zovu ‘Zig Zag‘. Oni počnu držati nož i vilicu na konvencionalan način, režu komad hrane, zatim prislone nož na gornji desni dio tanjura, okrenu vilicu i prebace je u desnu ruku, zatim nabodu komad koji su odrezali i tako ga pojedu. Zatim prebace vilicu natrag u lijevu ruku, spuste zupce, ponovno uzmu nož i ponove čitavu radnju. To je iscrpljujuće.‘
A kad smo završili s jelom, kako odložiti nož i vilicu na tanjuru?
‘Kada ste gotovi, ključno je da pribor za jelo bude zajedno, što govori konobarima da ste završili i da mogu odnijeti vaš tanjur nakon što i svi ostali završe.
‘Ako pribor za jelo zamislite kao kazaljke na satu, u Britaniji je točan kut pod kojim ostavljate pribor na tanjuru 18:30. U SAD-u je to više oko 16:20. Neke europske zemlje pribor slože na 3:15. No ne brinite previše oko kuta, sve dok ste pribor za jelo odložili zajedno. To je znak koji će konobar prepoznati.‘
Za kraj još pogledajte kako pravilno jesti krušku:
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....