CURTIS WARREN

‘Britanski Escobar‘ zatvor zamjenjuje penthouseom: Izlazi moćniji, opsjednut je seksom, a svi strahuju od idućeg poteza

Britanski narko kralj koji je poznat po krijumčarenju goleme količine heroina, kokaina i kanabisa u Britaniju izlazi iz zatvora

Curtis Warren

 Screenshot YouTube

Ako prošetate obnovljenim dokovima Liverpoola uočit ćete jedan prazan penthouse vrijedan dva milijuna funti s elegantnim interijerom i fantastičnim pogledom koji puca na ušće rijeke Mersey. Ta luksuzna nekretnina za tri će tjedna postati dom britanskog narko kralja. Riječ je o Curtisu Francisu Warrenu, čovjeku koji se uzdigao iz zabačenih ulica obližnjeg Toxtetha, koji je nekoć bio sinonim za nerede, kriminal i siromaštvo, te se transformirao u jednog od najuspješnijih gradskih ‘biznismena‘.

Warren je tijekom godina stekao bogatstvo u iznosu od 200 milijuna funti te je bio rangiran uz slavne ličnosti poput kazališnog redatelja Sira Trevora Nunna i markiza od Lothiana na listi bogataša Sunday Timesa.

Britanski narko kralj koji je poznat po krijumčarenju goleme količine heroina, kokaina i kanabisa u Britaniju sa svih strana svijeta tako će uskoro zamijeniti zatvorsku ćeliju luksuznim penthouseom.

Warren je bio na vrhuncu svoje moći sve do 1996., kada je srušeno njegovo carstvo, no prije toga je njegova ozloglašenost bila tolika da su ga uspoređivali s legendarnim kolumbijskim kraljem kokaina, Pablom Escobarom.

Kada je FBI identificirao desetak osoba koje su zajedno zaradile 500 milijardi funti godišnje od organiziranog kriminala, Warrenovo ime našlo se na tom popisu.

Istražitelji britanske carine nazivali su ga ‘metom broj 1‘, a tinejdžeri iz Liverpoola nosili su majice s njegovim prijetećim likom. Međutim, u proteklih četvrt stoljeća, ako izuzmemo tih nekoliko tjedana, liverpulski barun, čija su ljubav prema vlasti i pedantna pažnja koju je pridavao detaljima dovele do njegova nadimka ‘Drski stražar‘, većinu je vremena proveo čameći u zatvoru.

U nizozemskom zatvoru ubio zatvorenika

U Nizozemskoj je dobio 12 godina zatvora za uvoz kokaina vrijednog 75 milijuna funti, plus četiri dodatne godine za ubojstvo zatvorenika kojeg je ubio u tučnjavi u dvorištu za vježbanje. Nekoliko tjedana nakon što je pušten, osuđen je na 13 godina zbog krijumčarenja kanabisa u Jerseyju koji je bio vrijedan milijun funti.

Kasnije je dobio dodatnih 10 godina jer je odbio postupiti po nalogu za oduzimanje dobiti stečene kriminalom. Od njega se tražilo da vlastima Ujedinjenog Kraljevstva vrati 198 milijuna funti, iznos za koji se procijenilo da ga je sakrio na tajnim bankovnim računima ili da ga je oprao kupujući nekretnine po Europi.

Međutim, u studenom ove godine, nakon što odsluži posljednji dan svoje kazne, Warren će biti slobodan.

Površno gledajući, budućnost 59-godišnjeg Warrena čini se sumornom. Prvih pet godina nakon puštanja na slobodu svaki će njegov pokret nadzirati Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala, a njegov životni stil određivat će naredba o sprječavanju ozbiljnog kriminala na 30 stranica, s nekim od najstrožih uvjeta koji mu se nameću.

Tako mu neće biti dopušteno čak ni da uđe u nečiji automobil bez da prije toga obavijesti svog nadležnog. Ako želi putovati, vremensko razdoblje iznosi sedam dana, a mora dostaviti plan puta i objašnjenje svrhe posjeta. Također smije posjedovati samo jedan mobilni telefon, koji mora na zahtjev predati na uvid, a njegovo korištenje interneta bit će toliko ograničeno da će mu biti zabranjeno korištenje WhatsAppa i Facebook Messengera.

Također mora pružiti sve pojedinosti o svojoj imovini ili o imovini čija je vrijednost veća od 1000 funti.

Budući da vlasti od njega i dalje žele da vrati Ujedinjenom Kraljevstvu 198 milijuna funti, posjedi koji vrijede više od tog iznosa sigurno bi mu mogli biti zaplijenjeni.

Svako kršenje navedenih ograničenja može ponovno dovesti do njegova povratka u zatvor.

image

Curtis Warren

Screenshot YouTube/Sky News

Zatvorsku ćeliju zamijenit će penthouseom

Međutim, ‘britanski Pablo Escobar‘ pronašao je lukav način da zaobiđe probleme. On je jasno dao do znanja da sudbina koja zadesi mnoge puštene dugogodišnje zatvorenike, koji se ponižavaju i preživljavaju u nekim bijednim kućama ili hostelima jednostavno nije za njega. Čak i nakon 25 godina, Warren još uvijek ima bogate prijatelje koji su mu spremni pomoći.

I, kao što je Daily Mail otkrio, jedan od njegovih velikodušnih prijatelja ponudio mu je da besplatno boravi u prelijepom penthouseu u centru grada. Narko kralj, čija se sklonost bijesnim automobilima kosi s njegovim inače skromnim ukusom, također će dobiti ključeve ‘lijepog motora‘.

O svom bivšem šefu progovorio je i Mancunian Mee, koji smatra da ne bi puno ljudi bilo spremno to učiniti (osigurati mu penthouse) te da bi se većina sada bojala prići bilo gdje blizu Curtisa. Prema bestseleru ‘Cocky: The Rise and Fall of Curtis Warren‘, Mee bi mogao imati još jedan razlog da izbjegava svog bivšeg šefa. U njemu se tvrdi da je Mee sklopio pakt s Kolumbijcima prema kojem će Warren biti pogubljen, a on će postati glavni narko šef. No Mee novinaru Daily Maila govori da to nije istina.

Osim toga, Warrenovo skoro oslobađanje postavlja i neka goruća pitanja - primjerice, što će raditi kad izađe iz zatvora? Osim što će najvjerojatnije posjećivati svoju obožavanu majku Sylviju, koja danas ima 80 godina i narušeno joj je zdravlje, te druge članove obitelji, uključujući i svoju kćer koja je rođena ubrzo nakon što je on završio u zatvoru.

Ostala pitanja koja ostaju neodgovorena su hoće li pokušati nadoknaditi sve što je ostalo od njegova bogatstva? Postoje li stari računi kojih bi se možda želio riješiti? Hoće li imati drskosti vratiti se u biznis?

Britanski Pablo Escobar

Kako zaključuje Daily Mail, na mnogo načina Warrenova priča odražava Escobarovu. Obojica su zlorabili svoju visoku inteligenciju i ugledni odgoj iskoristili za građenje karijere u podzemlju. Warrenov pokojni otac, također Curtis, bio je trgovački pomorac i upoznao je njegovu majku, kćer radnika u brodogradilištu, kada je pristao u Liverpoolu.

Warrenov stariji brat Ramon igrao je šah za Wales, a njegova sestra Maria studirala je matematiku i fiziku. Warren je bio bistar mladić koji je imao fotografsko pamćenje, što mu se pokazalo korisnim kasnije, kada je lako upamtio sve detalje poslova s drogom i telefonske brojeve svojih kontakata. No, škola mu je bila dosadna pa je rijetko pohađao gimnaziju, preferirajući život ‘uličnog šljakera‘.

S 12 godina ukrao je auto, iako je jedva vidio preko volana. Nakon toga, bio je redovan na sudovima za maloljetnike, a ‘diplomirao je sve‘ - od džeparenja do provala. Iako tvrdi da nikada nije povrijedio žene, napao je tinejdžericu prostitutku koja je odbila predati svoj novac, kao i jednu majku koja ga je pokušala spriječiti u pljački zaštitara kojemu je prijetio oružjem.

Do svojih ranih 20-ih već je shvatio da može zaraditi prodajom amfetamina i kokaina mladim posjetiteljima klubova, a brzina kojom je napredovao od nižerazrednog prodavača do velikog uvoznika bila je fascinantna - iako mu je pomoglo to što je i otac njegove djevojke bio veliki kriminalac bogatog iskustva.

Povezao se s Cali kartelom

Počeo je putovati u Amsterdam, središte europske trgovine drogom, i zadobio povjerenje europskog predstavnika Cali kartela, Marija Halleya.

Dok su drugi britanski trgovci ljudima bili zadovoljni time što su bili posrednici, Warren se ponudio da će se izravno obračunati s Kolumbijcima - hrabar potez koji ga je brzo učinio multimilijunašem i zapečatio njegovu pionirsku reputaciju. Međutim, kako je bio mješovite rase, a rasizam je bio endemičan unutar kolumbijske bande, izbjegavao je putovati u južnoameričku zemlju, koristeći krupnog Stephena Meea kao svog izaslanika.

Oni su se prvi put susreli 1991. u zatvoru Strangeways u Manchesteru, a ponovno su se sreli nakon što je Mee pobjegao iz zatvorskog kombija u Nizozemsku.

Ironije li, gnušao se svih droga

Njih su dvojica živjeli rastrošne, ali opasne živote, pa su uvijek bili na ivici smrti. Obojica su bila antialkoholičari i gnušali su se svih droga (koje li ironije!), pa su večeri uvijek provodili ‘jedući fini obrok i odlazeći u teretanu ili kino‘. Warren nije volio skupu odjeću i radije je vrijeme provodio u trenirkama i tenisicama.

Njegov jedini porok bio je seks, a za muškarca njegova statusa žene su uvijek bile dostupne. To je osobito bio slučaj nakon što je sredinom 1990-ih napustio Liverpool - kako bi pobjegao od gangsterskog rata koji je eksplodirao, prijeteći njegovu poslu i sigurnosti - te se preselio u unajmljenu vilu u gradiću blizu Amsterdama.

Mee je bio među članovima bande koji su živjeli u blizini, a redovito su odlazili u Boccaccio Men’s Club, otmjeni bordel koji bi se mogao zamijeniti za neki seoski hotel da nije bilo slike gole žene na vratima. Jedna lijepa Kolumbijka toliko je svidjela Warrenu da mu je postala djevojka, a navodno je bila s njim u krevetu i kad je uhićen.

Opsjednut seksom

Njegova školska opsjednutost seksom, i pričanjem o tome, postala je komično očita kada su britanski istražitelji, radeći u suradnji s kolegama iz Nizozemske, počeli presretati njegove telefonske pozive. Mnogi od tih razgovora odvijali su se s Tonyjem Brayem, prijateljem iz dana kada je radio kao izbacivač u klubovima u Liverpoolu, a s kojim se znao čuti i po 10 puta dnevno kako bi razmijenili tračeve. Kako bi zavarali potencijalne prisluškivače, govorili su "backslangom" - dijalektom koji su usvojili kriminalci iz Scousea. Međutim, ta se smicalica pokazala lošom jer je policajac iz Liverpoola dešifrirao njihov dijalog.

Iako su njegovi suradnici tvrdili da Warrena njegova ozloglašenost i reputacija ne zanimaju, prisluškivani pozivi govorili su drugačije. Moglo se čuti kako ‘zadovoljno prede‘ dok mu Bray govori kako ga policija smatra nedodirljivim i ‘izvan njihove lige‘.

Njihov je razgovor presretnut 10. listopada 1996., a točno 14 dana kasnije pokazalo se da Warren ipak nije toliko nedodirljiv. U napadu koji se dogodio prije zore, nizozemski odred ispalio je šok granate i Warren se probudio sa strojnicom pritisnutom na njegovu sljepoočnicu. Stavili su mu lisice na ruke i noge i golog ga odvukli u oklopno vozilo, a zatim su ga držali u najstrožem nizozemskom zatvoru. Tako ga je zadesila ista sudbina koja je zadesila i Meeja i ostale članove bande.

Warren je i 1993. za dlaku izbjegao pravdi, kada je njegovo suđenje za krijumčarenje kokaina u Britaniji u vrijednosti od 150 milijuna funti propalo zbog toga što se umiješao jedan policijski doušnik.

"Idem potrošiti svojih 87 milijuna funti od prve pošiljke i ne možete mi je*** ništa", rekao je dok je šepureći se izlazio iz sudnice i pritom ismijavao carinike. Međutim, kolo sreće se okrenulo.

Pogreška koja ga je skupo koštala

Tako je organizirao jednu isporuku južnoameričkog kokaina vrijednu 75 milijuna funti preko Rotterdama u Bugarsku, gdje je navodno kupio vinariju. Genijalni plan bio je sipati bijeli prah u stotine boca caberneta, poslati ih natrag u Nizozemsku i destilirati kokain u kristale za distribuciju diljem Europe. Međutim, kada je kontejner zadržan u nizozemskoj luci, napravio je neuobičajenu pogrešku, poslavši faks brodarskom agentu u kojem je tražio da ga premjesti. Poruka ga je osobno povezivala s teretom, koji je otkriven kada je sumnjičavi agent obavijestio policiju.

Osim pojavljivanja na sudu, najveći britanski narkobos od tada nije viđen. Međutim, u Merseysideu i šire njegovo ime još uvijek izaziva strah i strahopoštovanje u jednakoj mjeri kao i prije.

Stoga se svi s pomalo straha pitaju kakav će čovjek izaći kroz ta zatvorska vrata? Nakon 25 godina mnogi zatvorenici izađu institucionalizirani i slomljeni. Ipak, po svemu sudeći, snalažljivi Warren iznutra je uspio čak i napredovati. Rigorozni treninzi u teretani očuvali su njegov boksački stas., a također je mnogo čitao i stekao obrazovanje.

Druga je stvar je li postao potpuno reformiran lik. U zatvoru La Moye u Jerseyju nastavio je upravljati svojim carstvom iz ćelije - obavivši 35.000 mobilnih poziva prije nego što je uhvaćen.

Seks sa zatvorskim zaposlenicama

Zatvorska savjetnica Teresa Rodrigues 2014. godine priznala je da je imala dvogodišnju vezu s njim, tijekom koje su se uspjeli gotovo svakodnevno upuštati u seksualne odnose. Pala je na njegovu ‘ogromnu karizmu‘, koja je ‘zarobila‘ sve, pa čak i upravitelje zatvora.

Šest godina kasnije, nakon što je premješten u zatvor Frankland, u okrugu Durham, otkriveno je da je jedna upraviteljica također imala vezu s njim. Za razliku od Rodrigues, Stephanie Smithwhite je uhvaćena i poslana u zatvor na dvije godine zbog zlouporabe položaja.

Također se priča da je položio goleme novčane iznose na tajne bankovne račune u Švicarskoj, Belgiji i Luksemburgu, a da je dio nestao i u Dubaiju. Legenda kaže i da je dio njegova bogatstva zakopan u vrtovima Merseysidea. Policija je pronašla plastičnu vrećicu s milijun funti u novčanicama u jednoj cvjetnoj gredici u kući njegova bliskog suradnika.

No, ako je za vjerovati Meeu, ‘smiješno‘ je sugerirati da je Warren ikada posjedovao stotine milijuna, a s tim se slaže i carinik koji je istraživao njegovu operaciju. Mee tvrdi da su vlasti namjerno prenapuhale vrijednost droge koju su uvezli.

Povratak na vrh?

Što se tiče Warrenova povratka na sam vrh posla trgovine drogom, i to je fantazija, kaže. Mnogi ljudi koje je kontrolirao danas su mrtvi ili u zatvoru; trgovina drogom promijenila se do neprepoznatljivosti.

Također se priča da su Warrenu ponuđeni ogromni iznosi za filmska i dokumentarna prava na njegovu priču. No s obzirom na to da mu zakon zabranjuje zaradu na svojim zločinima, njegov stari pomoćnik sumnja da ćemo ga vidjeti u liverpoolskoj verziji ‘Narcosa‘.

Mee se nada da će njegov bivši šef slijediti njegov primjer i povući se u mirnije poslove. Inače će sigurno ‘umrijeti u zatvoru’. Hoće li Warren poslušati ovaj savjet, ostaje za vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46