NOVI PRISTUP

Britanski eksperiment mogao bi postati horor za ruske podmornice? ‘Jeftino je i učinkovito!‘

Namjera je dronom spustiti plutajuće sonarske sustave koji bi detektirali podmornicu i slali podatke, a letjelicu bi zvala pojačanje

Ruska podmornica/Ilustracija

 Sputnik Via AFP

Bespilotni helikopteri koji mogu tražiti i locirati ruske podmornice razvijaju se za britansku Kraljevsku mornaricu kako bi omogućili posadama i pilotima da se posvete drugim misijama. Eksperimentalnim ispitivanjima bit će utvrđeno može li takva letjelica bez posade bez problema ispustiti male plutajuće sonde - potrošni sonarski sustav - u obliku cijevi koje bi detektirale trag podmornica i pratile ih te slale podatke natrag u letjelicu.

Prema planovima, ukoliko bi se utvrdilo prisustvo podmornice, bespilotna letjelica bi upozorila helikopter s posadom te bi tako po potrebi mogla pozvati pojačanje i podršku, prenosi britanski The Times.

Ministarstvo obrane isplatit će tvrtki Leonardo, jednoj od vodećih britanskih zrakoplovno-svemirskih kompanija, oko 70 milijuna eura tijekom četiri godine za dizajn i razvoj reprezentativnog uzorka teškog tri tone, što je manje od petine težine helikoptera Merlin. Očekuje se da će dron odraditi svoj prvi let 2025. godine.

Alternativa za praćenje protivničkih podmornica

Ulaganje u bespilotne helikoptere za lov na podmornice dolazi u trenucima kada Britanija pojačava svoju potporu Ukrajini u ratu protiv Rusije, a Ministarstvo obrane najavljuje da će u tu zemlju poslati desetke topničkih sustava te stotine bespilotnih letjelica i protutenkovskog oružja. Ben Wallace, ministar obrane Velike Britanije, izjavio je da će ta zemlja također poslati 50.000 topničkih granata u nadolazećim tjednima, dok borbe i dalje bjesne u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

U objavi u četvrtak, ministarstvo obrane je najavilo da bi novi helikopteri bez posade mogli "pružiti inovativnu alternativu postojećim letjelicama za praćenje protivničkih podmornica", a cilj je da budu jeftiniji i sigurniji od korištenja zrakoplova s ​​posadom. Nova letjelica omogućila bi helikopterima Kraljevske mornarice s posadom da se "prerasporede u alternativne misije ako je potrebno i ojačaju obrambenu sposobnost Ujedinjene Kraljevine", naveli su iz ministarstvo obrane.

"Stanje globalne prijetnje se mijenja i ključno je da ostanemo napredujemo na najvišoj razini u području obrambenih inovacija. Istraživanje vrhunskih, novih obrambenih sposobnosti kroz programe s ključnim britanskim proizvođačima, pomoći će osigurati da naše oružane snage budu opremljene za suočavanje s najnovijim prijetnjama", izjavio je ministar nabave Jeremy Quin.

U projekt će biti uključeno do 100 visokokvalificiranih inženjerskih poslova na lokaciji Leonardo‘s Yeovil.

Admiral Sir Tony Radakin, načelnik stožera obrane, rekao je za The Times da je u posljednjih 20 godina došlo do "zapanjujućeg porasta ruske podmorničke i podvodne aktivnosti". Upozorio je da aktivnosti ruskih podmornica ugrožavaju podvodne kablove koji su ključni za komunikacijske sustave diljem svijeta. Istaknuo je da su podmorski kabeli koji prenose internetske podatke "svjetski informacijski sustav" te da bi se svaki pokušaj njihova oštećenja mogao smatrati "ratnim činom".

Nova velika pošiljka oružja

U međuvremenu, ministar Wallace je u parlamentarnom izvješću najavio novu pošiljku opreme za Ukrajinu. Sadržavat će više od 20 samohodnih topova M109 kalibra 155 mm i 36 topničkih sustava L119 kalibra 105 mm, kao i više bespilotnih letjelica Malloy T150 kvadrokoptera, koji mogu nositi tešku opremu do ukrajinske bojišnice.

Bit će poslane i druge bespilotne letjelice koje mogu obavljati niz zadataka, uključujući i napade na ruske trupe, kao i za nadzor. Više lutajućih ‘dronova-samoubojica‘, koji mogu biti u zraku određeno vrijeme prije, nego identificiraju metu i potom napadnu, također će biti dio paketa opreme.

Bit će poslani i protubaterijski radarski sustavi, koji detektiraju topničke projektile ispaljene iz jednog ili više topova, te više od 50.000 metaka za postojeće ukrajinsko topništvo iz sovjetske ere, dodao je Wallace.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:35