ŠOK NA OTOKU

Britanski biznismen za 1400 funti sredio ubojstvo vlastite supruge na medenom mjesecu

Brutalni su čin izvršili taksist te dvojica pomoćnika koji su optuženi za ubojstvo, otmicu i tešku pljačku. Biznismen čeka izručenje u Južnoafričku republiku
 AP Photo/ Bristol Evening Post via PA

Britanskom biznismenu Shrienu Dewaniju naloženo je da se pojavi na saslušanju o izručenju zbog sumnje da je naručio ubojstvo vlastite žene Anni. Nesretna je supruga ubijena prošli mjesec u Južnoj Africi gdje je par bio na medenom mjesecu.

Predao se u utorak policiji u Bristolu odjelu za izručenja metropolitanske policije koji je zadržao Dewania zbog interesa južnoafričkih vlasti pod sumnjom urote sa drugim ljudima da ubiju gospođu Dewani 13. studenog.

Biznismenu prijeti izručenje nakon što su tužitelji iznijeli tvrdnju da je Dewani ponudio novce za gnjusan čin. Navodno je ponudio vozaču taksija 1,400 britanskih funti da inscenira krađu automobila koja će završiti ubojstvom. Dewani koji je vlasnik lanca dućana kućnih potrepština je odbacio optužbe kao "sulude".

Njihovo bajkovito vjenčanje je išlo svojim tokom u Indiji kada je njihov automobil napadnut iz zasjede. Dvojica muškaraca su iz vozila izbacili vozača i Dewanija, dok je gospođa Dewani pronađena ubijena hicem u glavu na stražnjem sjedalu automobila par sati nakon otmice.

Neočekivanim obratom u slučaju, u utorak su tužitelji dobili priznanje vozača gospodina Tonga da je sudjelovao u ubojstvu, pljački i otmici.

Tužitelj je pred cijelom obitelji Dewanija iznio optužbe da krađa automobila u biti nije bila krađa, već dio plana da bi se prikrio stvarni naum. Za navodnu svotu od 1,379 britanskih funti je pljačka trebala biti pažljivo simulirana, sa vozačem i Dewanijem neozlijeđenima, ali mladenkom ubijenom.

Tužitelj de Kock nije priložio nikakve druge dokaze osim pisanog priznanja vozača, ali je to bilo dovoljno za kaznu od 18 godina vozaču koji je nagodbom izbjegao doživotni zatvor. Biti će i glavni svjedok u slučaju protiv Mngenia (23) i Qwabea (25) koji su optuženi za ubojstvo, otmicu i tešku pljačku.

Dewani čeka izručenje zgrožen razvojem događaja tvrdeći da južnoafričke vlasti "mute vodu" pokušavajući prikazati čitav slučaj kompliciranijim nego što u biti jest. Dok je Kongres južnoafričkih trgovačkih unija izrazio zabrinutost u vezi imidža koji njihova zemlja odašilje svijetu u kojoj stranci mogu doći i raditi što god im se prohtije.

Čvrsti su u svojoj namjeri da povrate ugled svoje zemlje, dok se prošloga tjedna odvjetnik Dewanija povukao iz slučaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 19:33