IZVANREDNI IZBORI?

Britanska vladajuća stranka u panici od povratka Borisa Johnsona: ‘A što ako ga proglase krivim?‘

Nakon skandala i neistina dio članova stranke spreman mu je sve oprostiti i vratiti ga natrag u Downing Street 10

Boris Johnson

 Str/Afp

Boris Johnson sišao je s vlasti prije manje od dva mjeseca, nakon niza problema, gafova, skandala i neistina, no dio članova stranke spreman mu je sve oprostiti i vratiti ga natrag u Downing Street 10 već sljedećeg tjedna.

Johnsonova karizma čini ga popularnim među glasačima stranke, a ni brojni zastupnici koji mu mogu zahvaliti svoj današnji posao nisu zaboravili koliko je uspješan u predizbornim kampanjama. Isti dan nakon ostavke Liz Truss nekoliko desetaka zastupnika javno je podržalo Johnsonov ponovni izbor za čelnika stranke, a nova imena izlazila su u javnost i cijeli petak.

Johnsonovi pobornici, čini se, uskladili su tezu kojom pokušavaju vratiti bivšeg premijera na vlast - tvrde kako jedino on ima izborni mandat od naroda, te da bi izbor bilo kojeg drugog kandidata bio "nedemokratstki".

"Samo je jednu osobu izabrala britanska javnost s manifestom i planom do siječnja ‘25.," poručila je na Twitteru Nadine Dorries, torijevka lojalna Johnsonu koja je služila u njegovoj vladi kao ministrica kulture i sporta. "Krunidba je prijenos moći iz ruku naroda u urede malobrojnih muškaraca u sivim odijelima koji su već iznimno moćni. To bi bila grozota."

Do petka navečer, kandidaturu Johnsona je podržalo najmanje 50 zastupnika konzervativne stranke, no pojedini izvori tvrdili su kako ih je već 67 kada se pribroje i oni zastupnici koji moraju ostati anonimni, poput članova stranačkih odbora koji u javnosti moraju zadržati neutralnost iako imaju pravo glasa. Među poznatijim članovima stranke koji su javno stali iza Johnsona su popularni ministar obrane Ben Wallace i ministar poduzetništva Jacob Rees-Mogg.

image

Boris Johnson i Rishi Sunak

Tolga Akmen/Afp

Glavni protukandidat, bivši ministar financija Rishi Sunak čija je ostavka započela lavinu koja je srušila Johnsona s vlasti, za to je vrijeme skupio podršku već 90 zastupnika, a trećeplasirana Penny Mordaunt tek 25.

Prema izmijenjenim pravilima stranačkog Odbora 1922 za izbor novog čelnika, za službenu kandidaturu potrebna je pisana podrška 100 članova. Čelnik Odbora, Sir Graham Brady, koji je ozbiljnim razgovorom (pritiskom većine članova) naveo već trećeg premijera na odlazak u nešto više od tri godine, vjerojatno je postavio taj prag upravo u pokušaju da eliminira Johnsonovu kandidaturu.

Na izravno pitanje je li to razlog, Brady je odgovorio kako se radi o pragu koji bi "svaki ozbiljan kandidat sa stvarnim izgledima za prolazak morao doseći". Iza kulisa je navodno postignut i dogovor da će, ako Sunak i Mordaunt oboje prođu u zadnji krug glasanja među parlamentarnim zastupnicima, onaj s manje glasova smjesta priznati poraz i podržati protukandidata, i time izbjeći glasanje svih članova stranke, koje bi se trebalo održati online sljedeći tjedan.

Upravo su glasovi članova stranke na vlast doveli Johnsona 2019. i Truss ove godine. Većina je zastupnika preferirala Sunaka, dok je čak dvije trećine zastupnika podržavalo Sunaka ili Mordaunt. No, Truss je prestigla Mordaunt u zadnjem krugu glasanja i osvojila većinu glasova običnih članova stranke - koji i danas gaje tople osjećaje spram Johnsona, neopterećeni njegovim skandalima.

U tome leži najveći strah onih članova stranke koji vjeruju da bi izbor Johnsona za čelnika doveo do masovnih ostavki, prelazaka na stranu laburista, i općeg raskola u ionako načetoj stranci. "On nije zaustavljiv", kazao je za Politico jedan od njegovih protivnika u stranci. "Dobit će dovoljno parlamentarne stranke da uđe među posljednja dva". Ako dođe do toga, ako će redovni članovi stranke birati između Johnsona i Sunaka, kojeg su već jednom odbacili zbog Truss, postoje ozbiljne šanse da se Johnson vrati.

"Stranka će se raspasti na komadiće pod Borisom", kazao je jedan zastupnik koji ga je nekad podržavao. "Zastupnici već govore da će prebjeći ili istupiti iz stranke. To ne može proći". Drugi je obećao da "pod svaku cijenu" zaustaviti Johnsona. "Ako on pobijedi, to znači kraj konzervativne stranke".

Radi se o slaboj prijetnji u trenutku kada je stranka već suočena s izglednim krajem. Prema najnovijim anketama, pali su na 14%, i na izborima bi bili tek četvrta stranka u parlamentu, iza Škotske nacionalne stranke i liberalnih demokrata, s moguće jednoznamenkastim brojem zastupnika. Velika većina od današnjih 357 zastupnika ostala bi bez posla. Oni koji podržavaju Borisa vjeruju kako jedino on može zaustaviti taj pad u ponor. "Treba nam netko tko može zaustaviti plimu i spriječiti katastrofu laburističke vlade", kazao je parlamentarni tajnik kabineta Brendan Clarke-Smith. "Treba nam Boris Johnson".

S druge strane, Johnson bi mogao izazvati skandal koji bi ponovno urušio vladu već u prvom tjednu novog mandata. Trenutačno je pod istragom parlamentarnog Odbora za imunitet, zbog optužbi da je svjesno lagao parlamentu kada je tvrdio da se u njegovoj rezidenciji pridržavalo svih mjera za zaštitu od korone - nakon čega je kažnjen upravo zbog kršenja tih mjera.

Ukoliko ga proglase krivim, što je vrlo izgledno na temelju dokaza koji su predani Odboru, od Johnsona bi se očekivalo da podnese ostavku, potencijalno i na mjesto zastupnika. Ako bi Johnson odbio odstupiti i ako bi očekivao od svojih zastupnika da ga u tome podrže, to bi mogao biti okidač za gore navedene ostavke i prelaske u opoziciju. U tom slučaju više ni izvanredni izbori ne bi bili nemoguć scenarij, vjerojatno uz stranku na još nižoj razini potpore nego danas. Željeni spasitelj stranke tako bi preko noći postao njezin pogrebnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 10:02