JUBILEJ

Britanska kraljica Elizabeta II. obilježila stogodišnjicu Sjeverne Irske

Prije točno stotinu godina Republika Irska odvojila se od Ujedinjenog Kraljevstva, dok je Sjeverna Irska ostala njen sastavni dio
Elizabeta II.
 Chris Jackson/POOL/AFP

U povodu obilježavanja stote godišnjice Sjeverne Irske, britanska kraljica Elizabeta II. izjavila je da se "pomirba" u Sjevernoj Irskoj "ne može uzimati zdravo za gotovo".

Prije točno stotinu godina Republika Irska odvojila se od Ujedinjenog Kraljevstva, dok je Sjeverna Irska ostala njen sastavni dio.

Godišnjica se poklopila s političkim turbulencijama u pokrajini, a Elizabeta je rekla da "nas ovaj datum podsjeća na našu složenu povijest" i "pruža priliku za razmišljanje o našem zajedništvu i našoj različitosti".

Kazala je da su za uspostavljeni mir između Sjeverne Irske i Republike Irske zaslužni politički vođe i građani, "na čijim plećima leži budućnost".

"Jasno je da se pomirenje, jednakost i međusobno razumijevanje ne mogu uzimati zdravo za gotovo te da će biti potrebna čvrsta snaga i predanost", rekla je kraljica.

Premijer Boris Johnson rekao je kako je obljetnica prilika da se ljudi "povežu".

Arlene Foster, prva ministrica Sjeverne Irske na odlasku i liderica Demokratske unionističke stranke (DUP), nije objavila priopćenje povodom obljetnice, već je samo podijelila tvit ministrice gospodarstva Diane Dodds o industriji u Sjevernoj Irskoj.

Stogodišnjica se obilježava u vrijeme kad je budućnost Sjeverne Irske još neizvjesnija.

Unionisti su izgubili povijesnu kontrolu nad regionalnom i nacionalnom parlamentarnom moći, dok je izlazak Britanije iz Europske unije radikalno izmijenio međunarodni status Sjeverne Irske.

Kada je u siječnju završilo prijelazno razdoblje nakon brexita, novi "protokol" za pokrajinu je stupio na snagu, s provjerama u sjevernoirskim lukama gdje se provode carinska pravila EU-a.

Početkom travnja izbili su neredi koji su proizašli iz unionističke zajednice te među velikim vjernicima koji smatraju da protokol ugrožava njihov identitet.

Prva ministrica Arlene Foster najavila je prošli tjedan ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 13:37