DAN COMMONWEALTHA

Britanska kraljica Elizabeta Druga: Moj život će uvijek biti posvećen službi

Najavila je u petak da će izostati s mise na Dan Commonwealtha u londonskoj opatiji Westminster

Elizabeta Druga

 Royalportraits Europe/bernard Rubsamen/Bestimage/ProfimediaRubsamen/Bestimage/Profimedia

Britanska kraljica Elizabeta (95), u poruci kojom obilježava Dan Commonwealtha, rekla je da će njezin život uvijek biti posvećen službi, nakon što je bila primorana otkazati svoj posjet godišnjoj misi kojom se obilježava taj dan.

Elizabeta, najstarija i najdugovječnija kraljica na svijetu čije je zdravlje počelo izazivati zabrinutost, najavila je u petak da će izostati s mise na Dan Commonwealtha u londonskoj opatiji Westminster, koju kraljevska obitelj pohodi blizu 50 godina.

Buckinghamska palača rekla je da će kraljicu predstavljati njezin sin i prijestolonasljednik princ Charles. Odluka nije povezana s bilo kakvom bolešću, već zbog zabrinutosti kako će kraljica podnijeti put iz svoga doma u dvorcu Windsor do zapadnog Londona.

"U godini moga platinastog jubileja, dano mi je zadovoljstvo da obnovim obećanje iz 1947. godine, da će moj život uvijek biti posvećen službi", rekla je u poruci Commonwealthu, organizaciji koja broji 54 nacije, uglavnom bivše britanske kolonije, koje ona predvodi.

Kraljica, čiji je suprug princ Filip umro prošle godine u travnju u dobi od 99 godina, prošli listopad provela je noć u bolnici te je otad uglavnom ograničena na obavljanje svojih dužnosti virtualnim putem nakon što su joj liječnici preporučili da se odmara.

Prošli mjesec testirana je pozitivno na covid-19, no imala je blage simptome i osjećala se dovoljno dobro da se prošli tjedan sastane s kanadskim premijerom Justinom Trudeauom.

Kratko nakon što je u veljači proslavila 70. godišnjicu postanka kraljicom, kraljevski izvor rekao je da joj je bio plan vratiti se normalnim dužnostima, i unatoč tome što je se povukla s mise u ponedjeljak, palača je rekla da će ovaj tjedan nastaviti s dugim sastancima uživo.

Commonwealth je uvijek bio blizak srcu kraljice Elizabete, a povjesničari kažu da je prijelaz iz Britanskog carstava u Commonwealth jedno od najvećih uspjeha njezine vladavine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46