PROJEKT ROLLS-ROYCEA

Britanija želi proizvoditi mini nuklearne reaktore, samo jedan bi davao struju za milijune ljudi

Mali reaktori mogu se proizvoditi u tvornicama i imaju male dijelove koji se mogu lakše transportirati i sastaviti od velikih reaktora.

Ilustracija, nuklearni reaktor

 Charly Triballeau/AFP

Velika Britanija podržala je Rolls-Royceov projekt razvoja prvog britanskog malog modularnog nuklearnog reaktora, u sklopu nastojanja da se postignu nulte neto emisije ugljika i u cilju promicanja novih tehnologija s izvoznim potencijalom.

"Ovo je prilika koja se pruža jednom u životu da Ujedinjeno Kraljevstvo koristi više energije s niskom emisijom ugljika nego ikad prije i postigne veću energetsku neovisnost", rekao je u utorak britanski ministar za poduzetništvo, energetiku i industrijsku strategiju Kwasi Kwarteng.

Mali modularni reaktori mogu se proizvoditi u tvornicama i imaju malene dijelove koji se mogu transportirati kamionima i brodovima i brže i jeftinije sastaviti od velikih reaktora.

Svaki može proizvoditi struju za oko milijun kućanstava.

Rolls-Royce smatra da bi projekt mogao stvoriti do 40.000 radnih mjesta u zemlji.

Globalni izvozni potencijal mogao bi biti "bez presedana", ističe.

No, ti reaktori neće biti proizvedeni prije ranih 2030-ih.

Britanija će uložiti oko 245 milijuna eura u taj projekt, uz blizu 230 milijuna eura, koliko ulažu Rolls-Royce i dva partnera, BNF Resources UK i Exelon Generation, kroz tri godine.

Analitičari Citija navode kako je Rolls-Royce procijenio da bi zemlja mogla trebati oko 16 mini reaktora od 2030. do 2050. da zamijene zastarjele nuklearke.

"Postoje dugoročne poslovne, međunarodne prilike i potencijal za druge primjene kao što je proizvodnja zelenog vodika koji se može koristiti kao gorivo za zrakoplove i desalinaciju u sušnim područjima", navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:01