CIJENE SU SKOČILE

Britanija želi dugoročni plinski sporazum s Katarom: Energetski sektor uzdrman, troškovi rastu

Velika potražnja za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) u Aziji smanjila je opskrbu Europe.

Plinara u Barrow-in-Furnessu, Velika Britanija.

 Ashley Cooper/Alamy/Alamy/Profimedia

Britanska vlada predložila je Kataru sklapanje dugoročnog sporazuma o dostavi plina, kako bi osigurala opskrbu jer je nestašica prirodnog plina u Europi dovela do skoka veleprodajnih cijena, izvijestio je Financial Times (FT), a prenosi Reuters.

Britanski ministri i njihovi kolege iz Katara - najvećeg svjetskog proizvođača ukapljenog prirodnog plina, razgovarali su o dugoročnom aranžmanu u kojem bi Katar postao "dobavljač u krajnjoj potrebi", izvještavaju novine, navodeći kao izvor osobe upućene u razgovore.

Katar je, dodaje FT, tijekom zadnja dva tjedna preusmjerio četiri velika tankera u Ujedinjeno Kraljevstvo, nakon što je britanski premijer Boris Johnson na nedavnom sastanku zamolio katarskog emira - šeika Tamima bin Hamada al-Thanija, za pomoć.

Britanija želi dugoročni dogovor s obzirom na zabrinutost zbog povećane konkurencije za isporuku LNG-a s Azijom, dodaje se u izvješću.

Britanski energetski sektor uzdrman je zbog rastućih troškova. Ovoga mjeseca, britanski dobavljač CNG Energy prestao je trgovati, pridruživši se skupini 17 dobavljača energije u Britaniji koji su propali od rujna.

Cijene prirodnog plina skočile su jer su se gospodarstva ponovno otvorila nakon zatvaranja zbog covida - 19, a velika potražnja za ukapljenim prirodnim plinom (LNG) u Aziji smanjila je opskrbu Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:01