HMS TRENT

Britanija će poslati ratni brod u Gvajanu u jeku teritorijalnog spora s Venezuelom

Gvajana i Venezuela dogovorile su se ranije ovog mjeseca da će izbjeći bilo kakvu upotrebu sile

HMS Trent

 Andrew Matthews/Pa Images/Profimedia

Ujedinjeno Kraljevstvo će rasporediti ratni brod kraj Gvajane kasnije ovog mjeseca, priopćilo je u nedjelju britansko ministarstvo obrane, dok traje granični spor južnoameričke države sa susjednom Venezuelom oko naftom bogate regije Essequibo.

Odluka je uslijedila nakon posjeta državnog tajnika ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije Gvajani ranije ovog mjeseca s namjerom da ponudi britansku podršku toj zemlji koja je njen saveznik i bivša kolonija.

Gvajana i Venezuela dogovorile su se ranije ovog mjeseca da će izbjeći bilo kakvu upotrebu sile i da neće eskalirati napetosti u dugotrajnom sporu.

Regija Essequibo od 160.000 četvornih kilometara općenito se smatra dijelom Gvajane, no posljednjih je godina Venezuela oživjela svoje pretenzije na teritorij nakon velikih otkrića nafte i plina.

Velika Britanija će rasporediti patrolni brod Kraljevske mornarice HMS Trent, priopćilo je ministarstvo obrane, ne spominjući Venezuelu ni granični spor.

"HMS Trent posjetit će regionalnog saveznika i partnera Commonwealtha Gvajanu kasnije ovog mjeseca u sklopu niza angažmana u regiji tijekom raspoređivanja zadatka patroliranja u Atlantiku", rekao je glasnogovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:29