PUTOVANJA

Britanci se vesele ‘odličnom ljetu‘, sastavljaju zelenu listu zemalja, evo kada bi mogli u Hrvatsku

Očekuje se da će i Britanci u lipnju moći posjetiti najatraktivnije europske turističke destinacije
Prizor iz Splita, arhivska fotografija
 Sasa Buric/Cropix

Velika Britanija zabilježila je u ponedjeljak samo jednu smrt od covida, što se posljednji put dogodilo u kolovozu prošle godine, a 1649 registriranih novozaraženih je najniža brojka novozaraženih od rujna, javlja Daily Mail. Prošle godine 30. srpnja bio je jedini dan od početka pandemije kada Britanija nije izgubila nijednog pacijenta zaraženog covidom-19. Istovremeno je objavljeno da je sada 50 milijuna Britanaca cijepljeno jednom ili dvjema dozama cjepiva (30 posto odraslih je dobilo obje doze).

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock istaknuo je da je riječ o velikom postignuću te poručio da "Britance čeka odlično britansko ljeto". Premijer Boris Johnson bio je jednako optimističan izjavljujući kako nema razloga da se iduća faza otvaranja planirana za 17. svibnja ne ostvari kako je predviđeno.

Zelena lista

No, Johnson je ipak dodao kako bi stavljanje velikog broja zemalja na "zelenu listu" država u koje je dozvoljeno putovati ugrozilo Britaniju jer i dalje postoji rizik od uvoženja zaraze. To je rekao samo nekoliko sati nakon objave da će EU dozvoliti ulazak cijepljenim Britancima u zemlje članice. Čini se da vodeći britanski političari zaduženi za zdravstvo žele da se broj zemalja za koje neće biti potrebna karantena po povratku zadrži na minimumu. Johnson je, pak, komentirao da bi 21. lipnja mogao biti dan "nove neovisnosti" Britanije jer bi tada sve mjere društvenog distanciranja mogle otići u povijest. Čak je dodao da bi se tada mogla ukinuti mjera o nužnom razmaku u restoranima i pubovima što bi značilo da bi ugostiteljski sektor napokon mogao biti skinut s državne pomoći.

Međutim, odlične brojke u Britaniji izgledaju ponešto drugačije u kontekstu toga da je ponedjeljkom uvijek manji broj zabilježenih smrtnih slučajeva jer je manje ljudi na raspolaganju vikendom koji odrađuju papirologiju. Također, druge statistike (koje kasne dva tjedna) pokazuju kako se brojka umrlih od covida još kreće oko 15 smrti dnevno, a to je isti broj kao u rujnu kada još nije bilo strogih mjera distanciranja, a cijepljenje još nije bilo počelo. Ono je u Britaniji startalo u prosincu, a sada je došlo do tempa u kojem je u nedjelju cijepljeno 250.000 ljudi.

Oprezni pristup

Kada je riječ o najavama da će putovanja i dalje biti pod restrikcijama poput karantene nakon povratka u zemlju, mnogi se tu ne slažu s vladinim "opreznim pristupom" te navode kako je stanje takvo da vlada ne bi smjela ograničavati prava građana.

U tom smislu su osim nekih političara već djelovali i zračni prijevoznici i turoperatori koji su poslali pismo američkom predsjedniku Joeu Bidenu i premijeru Johnsonu tražeći uspostavu zračnog mosta između dviju zemalja odnosno međusobnom otvaranju granica. U pismu se navodi kako je otvaranje granica sada sigurno u svjetlu napretka cijepljenja i drugih alata koji postoje za borbu protiv širenja zaraze. Dodaje se kako je otvaranje granica nužno za gospodarski oporavak dviju zemalja.

"Trgovina i turizam između dviju nacija imaju značajan utjecaj na gospodarstvo i zato je nužno vratiti se normalnom režimu putovanja", navodi se u pismu 49 grupacija povezanih s tim industrijama.

'Očekujemo da će Britanci u Hrvatsku moći putovati krajem lipnja'

Nakon što je Bruxelles turistima koji su cijepljeni protiv covida-19 najavio da će od početka lipnja moći doći u Europsku uniju, očekuje se da će i Britanci u lipnju moći posjetiti najatraktivnije europske turističke destinacije, piše The Telegraph.

Prema kategorizaciji zemalja koju u ovom trenutku priprema ured premijera Velike Britanije, zemlje poput Španjolske, Grčke i Francuske mogle bi se do kraja lipnja naći na sigurnoj "zelenoj listi".

Britanski premijer Boris Johnson u ponedjeljak je rekao da nije izgledno da će doći do masovnog odlaska turista s Otoka jer bi stavljanje velikog broja zemalja na "zelenu listu" 17. svibnja moglo povećati rizik od "priljeva bolesti".

Nakon što je Europska komisija predložila da se potpuno cijepljenim Britancima možda već početkom lipnja omogući ulazak u Europu bez testiranja i karantene, parlamentarci iz redova konzervativaca i vodeće osobe u turizmu optužili su Johnsona za pretjerano oprezan pristup.

Očekuje se da će britanski premijer ovog tjedna odobriti "zelenu listu" s manje od 10 visoko procijepljenih zemalja ili teritorija poput Gibraltara, Malte, Izraela i Islanda. Britanci će zemlje s te "zelene liste" moći posjećivati od 17. svibnja, a po povratku na Otok neće morati u karantenu. Veći dio ostatka država naći će se na "žutoj listi", što znači da će Britanci koji odu u te zemlje po povratku morati odraditi karantenu.

Međutim, izvor iz britanske vlade rekao je da trotjedna revizija "zelene liste" znači da bi se na istu tijekom lipnja moglo dodati još zemalja, potencijalno nekih od najpopularnijih europskih zemalja za ljetovanje.

"Lista će evoluirati. Počet će oprezno, no to bi se brzo moglo promijeniti. Nije kao da će se lista sastaviti jednom i da će ona vrijediti tijekom cijelog ljeta. Ona će se ažurirati i druge će se zemlje na nju dodavati", rekao je izvor.

Interni podaci iz Europske unije pokazuju da bi Njemačka, Francuska, Italija, Španjolska i Nizozemska do kraja lipnja mogle cijepiti više od 55 posto stanovništva. Hrvatski politički vrh i javnozdravstveni dužnosnici već neko vrijeme javno govore da je taj postotak cilj i za Lijepu našu tako da bi se i Hrvatska s dovoljnim postotkom cijepljenih mogla naći na britanskoj "zelenoj listi".

Europske će zemlje u utorak i srijedu raspravljati o planu Europske komisije da Unija svoje granice uoči ljetne sezone otvori za Britance, Amerikance, Izraelce i sve druge osobe koje dolaze iz zemalja s niskom incidencijom i visokom procijepljenošću. Komisija je rekla da bi europske zemlje trebale "olabaviti restrikcije" koje su stavile na nenužna putovanja i uzeti u obzir napredak kampanja cijepljenja. Komisija je navela i da očekuje da će Britanija na sličan način tretirati cijepljene žitelje Unije, odnosno da od cijepljenih neće tražiti negativan PCR test.

Alan French, vodeći čovjek putničke agencije Thomas Cook, rekao je da se očekuje da će većina zemalja, pogotovo onih europskih u koje Britanci idu na ljetovanje krajem lipnja biti otvorene.

- Očekujemo da će Portugal, Španjolska, Grčka, Hrvatska i druge zemlje biti otvorene. Bit će super ako i Turska bude otvorena. Kada pogledamo razvoj situacije u tim zemljama, mislim da odlično napreduju, rekao je French.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:12