TOTALNA ESKALACIJA

Britanci: ‘Ovako će izgledati izraelska osveta!‘, Teheran: ‘Odmah odgovaramo!‘; Ubijen visoki zapovjednik Hezbollaha

Pratimo situaciju na Bliskom istoku nakon što je Iran prvi put napao Izrael s vlastitog tla
 /Profimedia

KLJUČNI DOGAĐAJI:

- Iran je napao Izrael s više od 300 dronova, krstarećih i balističkih projektila

- Izrael i saveznici presreli većinu bespilotnih letjelica i projektila koje je lansirao Iran

- Jedna osoba, djevojčica, ozlijeđena je u napadu

- Iranski napad na Izrael izazvao je u nedjelju oduševljenje brojnih Palestinaca u Gazi

- Pao dogovor Izraelaca o odgovoru na napad: ‘Odobrili smo planove‘

- Nizozemski zračni prijevoznik KLM otkazao je sve letove za i iz Tel Aviva do sutra

- Iranski prijestolonasljednik u egzilu tvrdi da je tamošnji režim sve slabiji


NOVO, 17:00 - Međunarodni monetarni fond predvidio je da bi svjetske središnje banke podigle kamatne stope ako bi kriza na Bliskom istoku izazvala nagli skok cijene nafte, piše The Guardian.

Glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Pierre-Olivier Gourinchas rekao je da MMF nadgleda situaciju te da prilagođava svoje scenarije i analize.

MMF sagledava razne razvoje situacije, pa tako i scenarij u kojemu dolazi do povećanja cijene nafte za 15 posto. Ako bi cijene nafte skočile za 15 posto, globalna inflacija narasla bi za 0,7 posto.


16:55 - Viša dopisnica TV postaje Al Jazeera Zeina Khodr objavila je na društvenim mrežama da se na radio postaji izraelske vojske moglo čuti da je izraelska vojska izvela napad unutar Libanona.

Meta tog napada, kako se moglo čuti na radiju, bio je visoki zapovjednik Hezbollaha.

Libanonski su mediji izvijestili da je u napadu na automobil u Libanonu poginula jedna osoba. Novinski portal Haaretz izvijestio je da su tri osobe ozlijeđene kada su dva izraelska drona ušla na područje Libanona.

Sky News piše da je u izraelskom napadu ubijen Hezbollahov zapovjednik Ismail Yusaf Baz. Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su da je planirao raketne i protutenkovske napade na Izrael. Djelovao je u obalnom području Libanona koji kontrolira Hezbollah.


16:30 Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) Daniel Hagari rekao je u utorak da Izrael neće stajati mirno nakon agresije poput one koju je počinio Iran te da se Iran neće izvući bez neprilika.

- Odgovorit ćemo kad i kako želimo - dodao je Hagari.


16:00 Agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) rekla je da nije došlo do značajne promjene u pogledu količine humanitarne pomoći koja ulazi u pojas Gaze.

UNRWA je rekla da u Gazu u prosjeku svakog dana uđe 181 kamion. Agencija smatra da bi u nju trebalo ulaziti 500 kamiona dnevno.

Ministar obrane Izraela Yoav Gallant prošlog je tjedna rekao da Izrael planira Gazu "preplaviti s humanitarnom pomoći" te povećati broj kamiona koji svaki dan u nju ulaze na 500.


15:30 Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin zatražio je od svih strana koje sudjeluju u sukobu na Bliskom istoku da ne povlače poteze koji bi mogli izazvati nove sukobe.

Podsjetimo, Putin je u dobrim odnosima s predsjednikom Islamske Republike Irana Ebrahimom Raisijem. Njih su dva razgovarala nakon što je Iran dronovima nedavno napao Izrael.

Ruski je predsjednik ustvrdio da je za neriješeni sukob između Palestinaca i Izraela krivac za trenutne nestabilnosti na Bliskom istoku.

"Ebrahim Raisi rekao je da Iran morao reagirati te da je njegova reakcija bila ograničenog opsega. Dodao je da Teheran trenutno nije zainteresiran za daljnju eskalaciju", rekao je Kremlj.


15:00 Izraelski su tenkovi u utorak ušli u neke dijelove sjevernog dijela Gaze, a izraelski su avioni iz zraka napali grad Rafah. Liječnici i žitelji tog područja rekli su da je u zračnom napadu nekoliko osoba ubijeno i ranjeno.


14:30 Grupa nezavisnih stručnjaka koju je oformilo Vijeće za ljudska prava Ujedinjenih naroda reklo da je da Izrael prekršio međunarodno pravo kada je napao iranski konzulat u Damasku.

“Svim je zemljama zabranjeno proizvoljno lišavati pojedince prava na život u vojnim operacijama u inozemstvu, uključujući i borbu protiv terorizma”, rekli su stručnjaci. “Ubojstva na stranom teritoriju su proizvoljna kada nisu dopuštena međunarodnim pravom”, rekli su.

Stručnjaci su rekli da se čini da Izrael nije provodio samoobranu 1. travnja jer nije iznio dokaze da je Iran izravno izvršio "oružani napad" na Izrael ili da je slao nedržavne naoružane skupine da ga napadnu. Stručnjaci su primijetili da Izrael nije pružio nikakvo pravno opravdanje za napad niti ga je prijavio Vijeću sigurnosti, kako to zahtijeva članak 51. Povelje Ujedinjenih naroda.

"Izraelski napad posljedično je prekršio zabranu uporabe oružane sile protiv druge države prema članku 2(4) Povelje", rekli su stručnjaci.


14:00 The Guardian piše da je će se izraelski ratni kabinet sastati u utorak kako bi razgovarao o odgovoru na iranski napad prošlog vikenda. Novinska agencija Reuters rekla je da nije definirano kada će se taj sastanak održati.


12:07 Opet će se danas sastati izraelski ratni kabinet kako bi razmotrio odgovor na iranski napad dronovima i raketama, tvrdi neimenovani izraelski dužnosnik za CNN. Bit će to, podsjećamo, peti sastanak ratnog kabineta otkako je Teheran u noći sa subote na nedjelju pokrenuo ogroman napad na Izrael.

Iranski napad bio je prvi u povijesti u kojem je da je Iran pucao izravno na Izrael sa svog teritorija.


10:10 - Iran će odgovoriti na bilo kakve postupke protiv njegovih interesa, rekao je predsjednik Ebrahim Raisi, prenosi agencija ISNA, dan nakon što je Izrael upozorio da će odgovoriti na napad koji je Teheran izveo prošlog vikenda bespilotnim letjelicama i projektilima.

"Kategorički izjavljujemo da će i najmanje djelovanje protiv iranskih interesa zasigurno naići na ozbiljan, širok i bolan odgovor za bilo kojeg počinitelja", rekao je Raisi katarskom emiru, šeiku Tamim bin Hamad Al Taniju.

Šef izraelske vojske Herzi Halevi je u ponedjeljak rekao da napad Irana na Izrael, odmazda za bombardiranje iranskog konzulata u Damasku 1. travnja, zahtijeva odgovor.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani je na državnoj televiziji kasno navečer u ponedjeljak rekao da će do protuofenzive Teherana, nakon bilo kakvog izraelskog odgovora, doći u "roku od nekoliko sekundi s obzirom na to da Iran neće čekati 12 dana da reagira".

Iran je tijekom vikenda izveo napad bespilotnim letjelicama i projektilima na Izrael kao odgovor na nedavni napad na iransko veleposlanstvo u Damasku za koji je optužio Izrael. Iranski napad bio je zaustavljen i nije prouzročio štete ni ljudske žrtve.


09:40 - Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz rekao je u utorak kako poziva zemlje da uvedu sankcije na iranski raketni program i proglase njegovu Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom nakon prvog izravnog napada Irana na Izrael.

"Uz vojni odgovor na ispaljivanje projektila i bespilotnih letjelica, vodim diplomatski napad na Iran", rekao je Katz u objavi na društvenim mrežama.

Katz je dodao da je poslao pisma u 32 zemlje i razgovarao s mnogim kolegama, pozivajući ih da "uvedu sankcije na iranski raketni projekt i proglase Revolucionarnu gardu terorističkom organizacijom, kao način da zaustave i oslabe Iran".

"Moramo zaustaviti Iran sada, prije nego što postane prekasno", kaže Katz.

Izrael je rekao da će odgovoriti na iranski napad projektilima i dronovima koji se dogodio tijekom vikenda, unatoč pozivima saveznika na suzdržanost kako bi se izbjegla eskalacija sukoba na Bliskom istoku.

Skupina sedam industrijski najrazvijenijih zemalja G7 već radi na paketu koordiniranih mjera protiv Irana, objavio je britanski premijer Rishi Sunak.


06:34 Iranski prijestolonasljednik u egzilu Reza Pahlavi rekao je da iranski režim "iz minute u minutu postaje sve slabiji i sve očajniji".

Rekao je u emisiji Sky-a ‘World With Yalda Hakim‘ da su "represija kod kuće i agresija u inozemstvu osnovna strategija iranskog režima."

Pahlavi je također dodao da je Iran širio propagandu nakon napada na Izrael kako bi zadovoljio svoju bazu, "ali na štetu nacije koja je prva žrtva ovog režima".

Tvrdio je da se potrošilo na oružje vrijedno milijarde dolara dok Iranci čekaju u redovima za hranu, te da režim "ne troši ni novčića na potrebe našeg društva".

"Iranci uopće ne zastupaju ono za što se zalaže ovaj režim", rekao je.

Pahlavi je također dodao da je "krajnje rješenje" da se režim okonča i da iranski narod osvoji slobodu. Poziva svjetske čelnike i donositelje odluka da "ozbiljno" razgovaraju o tom pitanju, a naglasio je i da bi trebali ulagati u "alternativu ovom režimu".


05:55 Američki Zastupnički dom idući će tjedan odvojeno glasati o pomoći Ukrajini i Izraelu, najavio je u ponedjeljak republikanac Mike Johnson, više od dva mjeseca nakon što je Senat izglasao mjeru koja je uključivala obje države.

Johnson je u ponedjeljak navečer nakon susreta s republikanskim zastupnicima u donjem domu Kongresa rekao kako će to podijeljeno tijelo tada razmatrati još i pomoć Tajvanu te američkim saveznicima na istoku Azije.

„Znamo da svijet čeka našu reakciju”, rekao je Johnson.

„Gledaju hoće li Amerika stati iza svojih saveznika, u našem interesu diljem svijeta. I hoćemo”.

Američka pomoć tim državama još nije usvojena jer Johnson nije htio razmatrati 95 milijardi dolara vrijednu mjeru koju je gornji dom usvojio u veljači. Ona je uključuje 14 milijardi dolara pomoći Izraelu te 60 milijardi za Ukrajinu.

Johnson je naglasio kako nove mjere u Zastupničkom domu predviđaju otprilike iste iznose inozemne pomoći.

Pritisak da ta financijska pomoć napokon prođe kroz Kongres narastao je nakon iranskog napada na Izrael, piše agencija Reuters.

Johnson je na meti desnog krila republikanaca koji mu prijete da će ga zbaciti s funkcije čelnika većine u donjem domu ako prođe pomoć Ukrajini.

Mnogi od njih, bliski bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, protive se slanju još milijardi dolara ratom pogođenoj zemlji, istovremeno podržavajući pomoć Izraelu.


05:40 Izraelski ratni kabinet sastao se kako bi razgovarao o svom odgovoru na iranski napad dronovima i projektilima, no Izrael nije objavio jesu li donijeli ikakvu odluku, prenosi BBC.

Njegovi saveznici oštro su osudili postupke Irana, ali su pozvali vladu Benjamina Netanyahua da pokaže suzdržanost. Iako je Iran signalizirao da smatra da je ta stvar gotova, načelnik stožera izraelske vojske rekao je da napad neće ostati bez odgovora.

"Gledajte, dok gledamo naprijed, odmjeravamo svoje korake, i ovo lansiranje tolikog broja projektila, krstarećih raketa i bespilotnih letjelica na teritorij Države Izrael naići će na odgovor", rekao je general pukovnik Herzi Halevi.

Nije precizirao tijek radnji niti dao vremenski okvir.

Bivši šef CIA-e David Petraeus rekao je za BBC Radio 4 u programu ‘World Tonight‘ da Washington ne želi riskirati dobrobit globalnog gospodarstva bilo kakvom izraelskom odmazdom protiv Irana.

General Petraeus, koji je također zapovijedao međunarodnim snagama u Iraku i Afganistanu, rekao je da je iranski napad bio "vrlo velika stvar", te da Zapad mora shvatiti koliko je to značajno za Izrael.

"Izazov je sada, naravno, u tome što postoje donekle različite perspektive o tome što učiniti sljedeće. Ako iz nekog razloga cijene sirove nafte Brent porastu ili ako postoji neka vrsta problema sa slobodom plovidbe u Zaljevu. A već postoji neka zabrinutost zbog Irana koji je neki dan uzeo naftni tanker", rekao je Petraeus.

General, koji je sada u mirovini, rekao je da se rasprava unutar izraelske vlade odnosila na osmišljavanje izraelskog odgovora bez "daljnjeg pojačavanja eskalacije" te dodao da Izrael ima nekoliko takvih opcija.

General pukovnik Halevi govorio je iz zračne baze Nevatim u južnom Izraelu, koja je pretrpjela štetu u napadu u subotu tijekom noći, ali je Izrael rekao da "još uvijek funkcionira".

Teheran je pak izjavio da je operacija odmazda za napad na njegov konzulat u Siriji od 1. travnja, u kojem su ubijeni visoki iranski vojni zapovjednici.

Izraelska vojska tvrdi da je više od 300 dronova i projektila lansirano na Izrael. Rečeno je da su gotovo sve oborile njegove snage, uz potporu SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i drugih zemalja, prije nego što su postigli svoje ciljeve. Nema izvještaja o smrtnim slučajevima, a Izrael je rekao da je šteta ograničena.

Svjetski čelnici pozvali su na suzdržanost zbog zabrinutosti oko velike eskalacije napetosti na Bliskom istoku. Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je s Netanyahuom nakon pokretanja iranskog napada i ponovno potvrdio "američku čvrstu predanost sigurnosti Izraela". Ali u nedjelju je SAD rekao Izraelu da se neće pridružiti nikakvom protunapadu na Iran, izjavio je visoki dužnosnik Bijele kuće, prenosi BBC.

"Posvećeni smo prekidu vatre koji će vratiti taoce kući i spriječiti da se sukob još više proširi", rekao je Biden u ponedjeljak.


05:10 Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.

Izraelski vojni vrh u ponedjeljak je upozorio da će odgovoriti na iranski napad raketama i dronovima tijekom vikenda, pokrenut kao odgovor na izraelski zračni napad na veleposlanstvo Irana u Damasku u kojem je ubijen i visoki dužnosnik Iranske revolucionarne garde. Međunarodna zajednica, zabrinuta oko moguće eskalacije na Bliskom istoku, poziva na smirivanje situacije.

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je kako je Iran u nedjelju zatvorio svoja nuklearna postrojenja „iz sigurnosnih razloga”. Ona su se ponovno otvorila u ponedjeljak, no Grossi je zaustavio rad inspektora IAEA-e „dok se situacija u potpunosti ne smiri”.

„Nastavit ćemo sutra”, kazao je Grossi u sjedištu UN-a u New Yorku, pa dodao da pauza neće utjecati na aktivnosti inspekcija.

Upitan o potencijalnim napadima Izraela na nuklearna postrojenja, Grossi je rekao kako je „uvijek zabrinut oko te mogućnosti”, pa pozvao na „ekstremnu suzdržanost”.

IAEA kontinuirano pregledava glavna iranska nuklearna postrojenja, poput onih za obogaćivanje uranija u Natanzu, središtu nuklearnog programa te države.

Iran tvrdi da taj program nije u vojne svrhe, no zapadne države optužuju Teheran da pokušava izraditi nuklearno oružje.


Izraelski odgovor na iranski napad mogao bi biti neizbježan, javlja NBC News.

Dvije su se zemlje sukobile na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a Teheran je inzistirao da ne želi daljnju eskalaciju nakon što je lansirao 300 bespilotnih letjelica i projektila, ali je upozorio na odlučnije udare kao odmazdu na svaki izraelski protunapad.

Glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je da je vrijeme da se "odmaknemo od ruba" jer je zbor svjetskih čelnika pozvao na suzdržanost. Američki predsjednik Joe Biden upozorio je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da ne pokreće nove napade na Iran i rekao da SAD neće sudjelovati ni u kakvim ofenzivnim akcijama protiv Irana, ali je privatno rekao da strahuje da Netanyahu pokušava uvući SAD u širi sukob, rekli su dužnosnici za NBC News.


Prema informacijama iz ratnog kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Izrael planira ‘bolan‘ udar na Iran koji ne uzrokuje žrtve. Netanyahu je navodno zatražio od Izraelskih obrambenih snaga da sastave popis ciljeva koje bi Izrael mogao pogoditi, a na koje se SAD ne bi žalio, javlja Telegraph.


Washington Post je izvijestio da bi to mogao biti precizni napad na objekt u Teheranu ili kibernetički napad.

Vijesti na izraelskom Kanalu 12 tvrde da se ratni kabiner složio da će Iranu uzvratiti ‘jasno i snažno‘ te da se razgovaralo o nekoliko opcija koje bi bile ‘bolne‘, no ne bi izazvale regionalni rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:06