STRAH OD ESKALACIJE

Britanci najavili ‘operaciju Poljska‘ za slanje tenkova Kijevu pa reterirali: ‘Čeka se zeleno svjetlo...‘

Britansko ministarstvo obrane navodi da će borbeni tenkovi Challenger 2 biti poslani u Poljsku ukoliko taj potez dobije ‘zeleno svjetlo‘

Challenger 2 tenk

 Jack Sullivan/Alamy/Profimedia

U Velikoj Britaniji vodi se rasprava o slanju tenkova Kijevu za obranu od ruske agresije, a u središtu rasprave je i Poljska. Naime, razmatra se slanje britanskih tenkova u Poljsku što bi, ako takva odluka bude donesena, bio vrlo značajan potez, kako prenosi BBC.

Kako je rekao jedan viši časnik britanske vojske, to bi na još višu razinu podignulo izraz predanosti Ujedinjene Kraljevine Ukrajini, ali bi i povećalo opasnost da London, što znači i NATO, postanu strana u ratu u Ukrajini.

Britansko ministarstvo obrane navodi da će borbeni tenkovi Challenger 2 biti poslani u Poljsku ukoliko taj potez dobije 'zeleno svjetlo'. Oni bi bili nadopuna tenkovima T72 koje Poljska izravno šalje Ukrajini, no BBC ističe kako u Londonu ne planiraju izravno slati tenkove kao niti britanske posade tenkova u Ukrajinu.

Sve donedavno su zemlje NATO-a oklijevale isporučivati teško naoružanje Ukrajincima iz straha da će se suprotstaviti i isprovocirati ruskog predsjednika Vladimira Putina i riskirati sveopći europski rat koji bi doveo NATO snage u izravan sukob s Rusijom.

No, sa svakim prijavljenim ruskim zvjerstvom koje se otkrije tijekom invazije u Ukrajini, kao što je bilo ono u Buči, piše BBC, ovi zapadnjački skrupuli su se istopili.

Odmak od prvotnih planova

Ranije je objavljena informacija da Velika Britanija šalje tenkove Challenger 2 u Poljsku kao dopunu tenkovima T-72 iz doba SSSR-a koje će Varšava poslati Ukrajini.

No, britansko ministarstvo obrane naknadno je napravilo određeni odmak od tih planova, potvrdivši da "razmatra" slanje tenkova u Poljsku.

To su iste riječi koje je britanski premijer Boris Johnson upotrijebio kada je spomenuo plan tijekom jutrošnje konferencije za novinare u New Delhiju.

Johnson je dodao da Ujedinjena Kraljevina "također pojačano razmatra što možemo učiniti za nadopunu u zemljama poput Poljske koje bi možda željele poslati teže naoružanje za obranu Ukrajinaca".

Očekuje se da bi se od britanskog ministra obrane Bena Wallacea uskoro moglo doznati više informacija o britanskim namjerama i odlukama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:09