UPOZORENJE EU

BRISELSKI ULTIMATUM 'Srbi, shvatite, niste više nesvrstani. Odlučite: Ili ste za Ruse ili za EU'

Bruxelles: Od svih država kandidata za EU, pa tako i Srbije, očekujemo da se svrstaju na našu stranu
 AFP

Zbog krize u Ukrajini i eskalacije sukoba u odnosima između Zapada i Rusije, u neugodnoj situaciji se našla Srbija. Prije nekoliko tjedana slavila je početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji, a na izborima su prag prešle samo one strane koje se zalažu za integraciju u EU. Sada se međutim od Srbije, kao i od drugih država kandidata, zahtijeva da slijedi Europsku uniju i u vanjskoj politici. Kao veliki test opredijeljenosti Srbije pojavio se upravo sukob EU s Rusijom. Europska unija, kako su nam rekli diplomati iz raznih država članica, poručila je Srbiji da od nje očekuje da slijedi stajalište EU o krizi u Ukrajini i da se priključi sankcijama koje je uvela Unija.

Dobili potporu UN-a

S druge strane, Rusija također vrši pritisak na Srbiju, a usporedba Krima s Kosovom, na što se Rusija poziva, nije dobro odjeknula u Srbiji. Neki su to tumačili čak i kao najavu da bi Rusija mogla priznati Kosovo. Mediji u Srbiji su čak pisali da je Moskva zaprijetila oštrim mjerama bude li Srbija podržala Zapad.

U EU kažu da su dosad imali razumijevanja za dobre odnose Srbije i Rusije i nisu vidjeli nikakav problem u tome. “Veći nam je problem bio to što je Srbija u UN-u surađivala s Iranom i Libijom za vrijeme Gadafija i nekim drugim diktaturama, nego odnosi s Rusijom”, kaže nam jedan diplomat EU koji podsjeća da je Srbija, u vezi s Kosovom, uspjela dobiti potporu u UN-u i u državama s Bliskog istoka.

Diplomatska poruka

Sada, međutim, kad odnosi EU s Rusijom nisu dobri, Beograd neće dugo moći igrati igru “mi smo dobri i s jednom i s drugom stranom”.

- Mi nismo pokret nesvrstanih, nego smo Unija koja dijeli iste vrijednosti. Lako je biti dobar i s Bruxellesom i s Moskvom ako su međusobno u dobrim odnosima. Sada se stvari dramatično mijenjaju u tim odnosima i od svih kandidata, znači i Srbije, očekujemo da bude na našoj strani - kaže jedan visoki dužnosnik EU, dodavši da “imamo i u EU država koje su u odličnim odnosima s Rusijom, koje imaju veću trgovinsku razmjenu s njom nego Srbija i puno više novca u svojim bankama iz Rusije”.

U EU kažu da, zasad, poruke Srbiji šalju putem diplomatskih kontakata. Srbija se izvlačila na činjenicu da su bili izbori i da još nije sastavljena vlada.

Ipak je u EU u ovom trenutku prioritet, što se Srbije tiče, nastavak pregovora o normalizaciji odnosa s Kosovom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 16:38