NETKO GA SPOMINJE?

Brazilski predsjednik Bolsonaro štuca već danima, toliko je iscrpljen da je završio u bolnici

Štucanje je možda povezano s iritacijom jednjaka nakon operacije trbušne šupljine kojoj je podvrgnut nakon napada 2018. godine
Jair Bolsonaro 
 Andre Borges/AFP

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro (66) odveden je u bolnicu na pretrage nakon što je počeo bez prestanka štucati, objavili su iz njegovog ureda, piše BBC.

Očekuje se da će ostati na promatranju između 24 i 48 sati, no ne nužno u bolnici.

Prema izjavi njegovih asistenata, osjeća se dobro.

Bojazni o zdravlju ovog krajnje desnog političara pojavile su se i prije, pogotovo nakon što je proboden u trbuh tijekom svoje predsjedničke kampanje 2018. godine. U tom je napadu ozbiljno ozlijeđen i izgubio je 40 posto krvi. Otada je podvrgnut nekoliko operacija.

Medicinski stručnjaci kažu da je štucanje možda povezano s iritacijom jednjaka nakon operacije trbušne šupljine. Brazilski mediji također su izvještavali da predsjednik trpi bolove u tom području.

Predsjednik je prošli tjedan na lokalnoj radio postaji rekao da štuca 24 sata dnevno te da mu se to i ranije dešavalo, "možda zbog lijekova koje uzima".

No u utorak je bio već vidno umoran i svojim je pristašama rekao da je "izgubio glas" te da se štucanje vratilo.

Nakon dvije i pol godine kontroverznog mandata, Bolsonaro je pod pojačanim pritiskom zbog svojeg odgovora na pandemiju covid-19.

Početkom ovog mjeseca, deseci tisuća ljudi izašli su na ulice kako bi prosvjedovali zbog navodne korupcije vezane uz nabavu cjepiva. Brazilski vođa suočio se s oštrim kritikama tvrdokornih zagovornika lockdowna zbog "neadekvatnog odgovora" njegove zemlje na zdravstvenu krizu i njegove skepse prema cjepivima, restrikcijama i nametanju obveze nošenja maski.

Prošli mjesec je broj umrlih od koronavirusa u Brazilu premašio pola milijuna, što je druga najveća smrtnost od te bolesti nakon SAD-a.

Iako se često izvještava o prosvjedima njegovih protivnika, u Brazilu nisu rijetkost ni jednako tako veliki skupovi podrške Bolsonaru.

On je, inače, i sam prebolio covid-19 prije godinu dana, no posve se oporavio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 23:42