TAJANSTVENA EPIZODA

'BRANIT ĆEMO TERITORIJ' Švedska ima dokaze o upadu strane podmornice blizu Stockholma

 cc

Švedska ima dokaz da je mala strana podmornica protuzakonito djelovala u njezinim teritorijalnim vodama prošlog mjeseca, rekao je njezin visoki vojni časnik u petak nakon tajanstvene epizode koja je potaknula najveću mobilizaciju u toj zemlji od Hladnog rata.

Više od 200 vojnika, nevidljivih brodova i helikoptera pretraživalo je vode u Baltiku ispred glavnog grada Stockholma u listopadu nakon izvješća o stranim "podvodnim aktivnostima", ali nisu našli ni dovukli na površinu ikakvu podmornicu.

"Vojska može potvrditi da je mala podmornica povrijedila švedske teritorijalne vode. Možemo isključiti sva alternativna objašnjenja", rekao je zapovjednik švedskih oružanih snaga general Sverker Goransson na novinskoj konferenciji.

Rekao je da Švedska nije uspjela identificirati koja je zemlja iza upada koji su zabilježili vojni senzori. Podupirući dokazi, kako je rekao, uključuju sliku koja pokazuje predložak mjehurića tipičan za podmornicu koja roni i sonarnu sliku tragova na morskom dnu.

Premijer Stefan Lofven rekao je da je upad u švedske teritorijalne vode neprihvatljiv i da će Švedska pojačati kapacitete u detektiranju i identificiranju takvih aktivnosti.

"Branit ćemo švedski teritorijalni integritet svim raspoloživim sredstvima", rekao je Lofven.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. srpanj 2024 20:05