KUBA: JOŠ JEDAN MANDAT

Braća Castro s vlasti odlaze 2018. godine

 AFP

Samo koji dan nakon pape Benedikta XVI. i kubanski je vođa Raul Castro u ležernom razgovoru s lokalnim novinarima dopustio mogućnost svog odlaska u zasluženu mirovinu zbog dobi - 81 godina - jer na to, kazao je sa smiješkom, nakon toliko godina služenja državi i narodu valjda ima pravo!

No, Kuba nije Vatikan pa zastupnici Nacionalne skupštine nisu u potpunosti shvatili Raula Castra, brata vođe revolucije Fidela , te su mu jednodušno izglasali povjerenje i još ga jednom potvrdili za šefa Kube. Tako je, voljom narodnih zastupnika, Raul Castro, sudionik revolucionarnog prevrata protiv diktature generala Batiste 1959., ponovno dobio novi petogodišnji mandat. Na Kubi predsjednički mandati nisu vremenski ograničeni, iako je Raul Castro već najavio izmjenu Ustava po kojem će jedna osoba moći biti na čelu Otoka slobode samo dva petogodišnja mandata.

Kubanski Gorbačov

Neki taj manevar smatraju izrazom nepovjerenja stare garde prema mladoj postrevolucionarnoj generaciji. Kao mogući Castrov nasljednik spominje se 53-godišnji Miguel Mario Diaz-Calen Bermúdez (rođen godinu dana nakon što su braća Castro sa svojim gerilcima ušli u Havanu) za kojega se zapadni analitičari već pitaju je li kubanski Mihail Gorbačov.

Rusi opraštaju dug

Kuba bi željela “kineskim putem” krenuti u bolju budućnost: zadržati vlast Komunističke partije, ali uvesti djelotvornu tržišnu ekonomiju. Tako se već razmatraju planovi o privlačenju stranih investicija, liberalizaciji putovanja, jačanju privatnog gospodarska te otvaranju Kube kao jedne od najvažnijih turističkih destinacija.

Kubi bi trebala pomoći i ruska ponuda premijera Dmitrija Medvedeva, koji je nedavno boravio na Kubi, da im se oprosti veći dio starog duga SSSR-u od 30 milijardi dolara, a drugi dio će se reprogramirati i restrukturirati. Kuba je posljednja među nekadašnjim sovjetskim saveznicima (istočna Europa, Sjeverna Koreja, Afganistan, Sirija, Vijetnam, Laos) kojima je Rusija, kao nasljednica tih sovjetskih potraživanja, oprostila dug.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 22:15