IPAK SE NE VRAĆA

Boris Johnson se povukao iz utrke za premijera: ‘Neću se kandidirati. Imam potporu, ali to ne bi bila ispravna stvar‘

Bivši britanski ministar financija Rishi Sunak potvrdio je ranije danas da se kandidira za mjesto premijera

Rishi Sunak i Boris Johnson

 Tayfun Salci/Zuma Press/Profimedia/Tayfun Salci/zuma Press/profimedia

Bivši britanski premijer Boris Johnson je u nedjelju rekao da neće pokušati postati vođa Konzervativne stranke unatoč tome što ima potrebnu podršku zastupnika jer „nije moguće učinkovito vladati bez ujedinjene stranke u parlamentu“, prenosi BBC.

“Večeras mogu potvrditi da sam prešao veoma visoki prag od 102 nominacije ... i sutra bih mogao predati svoju nominaciju“, rekao je Johnson u izjavi, u kojoj je objasnio razloge za svoju odluku.

BBC nije mogao provjeriti tu brojku jer je samo 57 zastupnika javno reklo da su ga podržali.

„Postoji veoma velika vjerojatnost da bih bio uspješan u izborima s članovima Konzervativne stranke i zaista bih mogao biti natrag u Downing Streetu u petak“, dodao je Johnson.

„No, tijekom proteklih nekoliko danas sam nažalost shvatio da to jednostavno ne bi bila ispravna stvar za učiniti. Ne možete učinkovito vladati ako nemate ujedinjenu stranku u parlamentu“, kazao je Johnson.

image

Rishi Sunak

Daniel Leal/Afp

Podsjetimo, bivši britanski ministar financija Rishi Sunak potvrdio je ranije danas da se kandidira za mjesto premijera nakon ostavke Liz Truss.

"Ujedinjeno Kraljevstvo sjajna je zemlja, no suočavamo se s dubokom gospodarskom krizom", rekao je na Twitteru.

"To je razlog zbog kojeg se kandidiram za čelnika Konzervativne stranke i vašeg novog premijera", poručio je.

Sunak je bio poražen od Truss u utrci za nasljednika Borisa Johnsona u rujnu nakon poraza na izborima koje su održali članovi Konzervativne stranke širom zemlje.

Čak i prije nego što je to izjavio u nedjelju, Sunak je dobio veću potporu konzervativnih zastupnika nego njegovi suparnici - bivša ministrica obrane Penny Mordaunt i Johnson, koji još nije objavio kandidaturu.

Sunak je napustio Johnsonovu vladu u srpnju, što je pridonijelo pokretanju pobune protiv njega.

"Postojat će integritet, profesionalnost i odgovornost na svakoj razini vlade koju vodim i radit ću dan za danom kako bih obavio posao", rekao je u izjavi.

"Tražim od vas priliku da pomognem riješiti naše probleme", rekao je Sunak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:34