I NIJE BAŠ TAKO...

Boris Johnson proglasio veliku pobjedu, mediji se sprdaju, a bankari čude: ‘Ovo je prava slika‘

Sporazum još uvijek nije zaključen jer se dvije strane nisu precizno dogovorile oko toga koliko koje vrste riba se smije izloviti
Boris Johnson
 Tolga Akmen/AFP

“Pobjeda”, to je ključna riječ koju Boris Johnson želi čuti kad konačno bude objavljeno da je sklopljen sporazum o trgovinskim odnosima između Ujedinjene Kraljevine i EU. Jer, prijelazno razdoblje u kojem su i dalje vrijedili uvjeti jedinstvenog tržišta prestaje 31. prosinca ove godine, a London više nije punopravni član EU od 31. siječnja ove godine.

“Pobjeda” je britanskom premijeru potrebna kako bi osokolio svoje brexitovce koji su postali skeptični, posebno nakon što su se kod Dovera počeli u kolonama gomilati kamioni. I to prije nego što je otkriven novi soj koronavirusa u Ujedinjenoj Kraljevini. Jer, trgovci su se s pravom zabrinuli da bi moglo doći do ozbiljnih poremećaja u opskrbnim lancima. Britanski je novinar u srijedu navečer tweetao da treba paziti jer “ako iz Tesca online naručite one sprout dobit ćete upravo to - jednu prokulicu. Ne jedno pakovanje prokulica. Tesco se boji da bi mogao ostati bez svježeg povrća. Nakon Božića.

To nije važno. Bitno je samo viknuti “pobjeda”. Pa zato radikalno desni portal Guido Fawkes prenosi, iako sporazum još nismo vidjeli, da je London naprosto pregazio Bruxelles u pregovorima. Poziva se na neku vladinu analizu prema kojoj je Ujedinjena Kraljevina ostvarila svoje interese u 43% točaka od ključnih 65 pregovaračkih tema. I da je pobijedila 28:11 Uniju. Koja je svoje interese ostvarila samo u 17% slučajeva. Preostalih 26 točaka (40%) navodno je riješeno na obostranu korist.

Ovoj temi treba dodati da se na Twitteru britanski novinari, zli kakvi već jesu prema svojoj vladi, beskrajno dobro zabavljaju od kad su podaci izašli u javnost. Evo nekoliko primjedaba: prema navedenoj analizi, EU je pobijedila na temi financijskih usluga. Što je jedno od ključnih područja britanske ekonomije. Dakle, poraz na jednoj od presudno važnih točaka. I još nešto važnije, iz Škotske su već stigli izuzetno negativni signali da je London gledao samo svoje interese te da je Johnsonu bilo važnije imati dobre naslovne stranice tabloida nego sadržajan sporazum. Što će imati dugoročne posljedice po status Škotske.

Malcolm Barr, glavni ekonomist financijskog giganta JPMorgan Chase za Ujedinjenu Kraljevinu, dao je sljedeću ocjenu: “Čini se da je EU osigurala sporazum koji joj omogućava da zadrži gotovo sve prednosti koje proizlazi iz njezinog trgovinskog odnosa s Ujedinjenom Kraljevinom, dok joj sporazum istodobno daje mogućnost probiranja regulatornih struktura za odabir među sektorima u kojima je Velika Britanija ranije uživala prednosti u trgovinskom odnosu.” Nekako mi se čini da je ovo bitno trezvenija i realnija slika od one koju je naveo Guido Fawkes.

A i britanski su novinari definirali da je riječ o manipulaciji kojom se želi prikriti da je London morao popustiti. Jedna od potvrda je i pitanje ribarstva: navodno je dogovoreno da EU smanji svoj izlov ribe za 25 posto u odnosu na sadašnje stanje, a da prijelazno razdoblje traje 5 i po godina. Prvi prijedlog Londona je bio 60 posto s tri godine prijelaznog razdoblja. E sad kako je to pobjeda, ostaje da čujemo kad se Johnson oglasi.

Postavljajući ukupnu priču kao pitanje pobjede i poraza dubinski je pogrešan pristup jer je riječ o situaciji u kojoj obje strane gube. Kao što smo već više puta zaključili. Ali, Boris Johnson želi samo potvrdu da je njegov stav da se Brexit mora provesti i da London vraća suverenitet bio ispravan. Što će se dogoditi kasnije ga apsolutno nije briga. I koliko će prokulica Tesco slati kad se naruči 2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:15