ODLUKA U SRIJEDU

Boris Johnson apelira na euroskeptike: ‘Sjetite se što javnost želi da učinimo‘

Europska unija i vlada Velike Britanije u samom su finišu uspjele utanačiti postbrexitovski trgovinski sporazum
 Paul Grover/POOL/AFP

U samom finišu, samo nekoliko dana prije nego što je trebao zaživjeti u praksi, EU i vlasti Velike Britanije uspjele su utanačiti brexitovski trgovinski sporazum te objavile puni tekst ugovora.

On se proteže na više od 1250 stranica (uključuje oko 800 stranica aneksa i fusnota), a o njemu bi se britanski parlament trebao izjasniti u srijedu, da prije završetka tranzicijskog razdoblja. Premijer Velike Britanije Boris Johnson apelirao je na konzervativne euroskeptike da daju zeleno svjetlo za sporazum. Nutka ih da se sjete "što javnost želi da oni učine".

Blagdanski rekviziti

Prema najavama, sporazum će dobiti podršku laburista pa je vrlo vjerojatno da će biti prihvaćen, no Johnson bi želio dobiti i podršku parlamentarne skupine konzervativnih euroskeptika pod imenom European Research Group. Ta je grupacija najavila da će, uz pomoć svog pravnog panela, temeljito pročešljati ugovor i tek tada donijeti odluku o tome hoće li ga podržati. Johnson je navodno pozitivan u vezi s ishodom te revizije.

Što se tiče Europske unije, 27 država članica signaliziralo je da će i službeno podržati ugovor u roku sljedećih nekoliko dana. Michel Barnier, glavni pregovarač EU, na božićnom sastanku brifirao je veleposlanike EU i oni su se složili pisati Europskom parlamentu o namjeri da će donijeti odluku o primjeni ugovora. Sastanak je, piše britanski list, bio neobičan. Jedan je diplomat nosio kapicu Djeda Božićnjaka, a drugi džemper s blagdanskim motivima.

Prema pisanju BBC-a, sporazum koji su naposljetku dogovorili EU i Velika Britanija ide dalje od trgovinskog ugovora u tzv. kanadskom stilu.

U njega je ugrađena obveza pridržavanja standarda o okolišu, prava radnika i klimatskih promjena, s mehanizmom koji bi to održao na snazi. Nadalje, ako se ijedna stranka odmakne od ugovorenih standarda, a to ima negativan učinka za drugu stranu, aktivira se mehanizam potencijalnog uvođenja carina. To je vezano uz tzv. odredbu o "uravnoteženju" koja objema stranama daje pravo poduzimanja koraka u slučaju odstupanja. Prema analizi BBC-a riječ je o odredbi koja nije uobičajena u drugim nedavno sklopljenim trgovinskim sporazumima EU. Također navode da je uvođenje te mjere bio jedan od temeljnih zahtjeva EU.

Zaštita podataka

U posljednji je čas postignut i kompromis o električnim vozilima. EU je naime nudila bescarinski pristup samo za britanske automobile koji su najvećim dijelom sastavljeni od europskih dijelova. Na kraju su dogovorili tranzicijsko razdoblje. Što se tiče ribarstva, vrijednost ribe koju EU uhvati u britanskim vodama bit će srezana za 25 posto, što je mnogo manje od onog što je inicijalno tražila EU.

To rezanje će se odvijati u fazama u sljedećih pet i pol godina, što je mnogo kraće od onog što je tražila EU. Nakon završetka tog razdoblja, Britanija će u potpunosti kontrolirati pristup svojim vodama. Nadalje, britanski će državljani morati tražiti vizu ako žele ostati u EU dulje od 90 dana u razdoblju od ukupno 180 dana. Isto tako, više neće vrijediti ni EU putovnice za ljubimce.

Velika se važnost posvetila i zaštiti podataka. Dok EU ne prizna britanske propise kao jednakovrijedne vlastitima, dogovoreno je prijelazno razdoblje u kojem će se podaci razmjenjivati kao i dosad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:58