ŠEF EURODIPLOMACIJE

Borell poziva na prekid nasilnih incidenata na Kosovu: ‘U kontaktu smo s Beogradom i Prištinom‘

Poručuje da se sva otvorena pitanja moraju se rješavati dijalogom započetim uz posredovanje EU
Josep Borell
 Johanna Geron/AFP

- Nasilni incidenti na sjeveru Kosova moraju odmah prestati - poručio je u srijedu šef eurodiplomacije Josep Borell u povodu današnje akcije kosovske policije i incidenta na sjeveru Kosova u kojima je ranjen jedan 36-godišnjak.

Borell je Twitteru naglasio je da su incidenti "neprihvatljive, jednostrane i nekoordinirane akcije koje ugrožavaju stabilnost".

- Sva otvorena pitanja moraju se rješavati dijalogom započetim uz posredovanje EU - poručio je Borell i naglasio da je Bruxelles u kontaktu s Beogradom i Prištinom.

image
Neredi u Kosovskoj Mitrovici.
Maja Fićović/Radio Slobodna Europa

Na akciju kosovske policije, organiziranu zbog suzbijanja krijumčarenja, u prijepodnevnim satima stanovnici u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice reagirali su prosvjedima, uslijedio je niz incidenta i sukoba uz upotrebu suzavca i šok bombi, a ranjen je 36-godišnji Srećko Sofronijević.

Srbijanska premijerka Ana Brnabić zatražila je angažiranje NATO-a, Kfora i međunarodne zajednice, a predsjednik Srbije uputio se u Rašku, na jugu Srbije, gdje će se poslijepodne sastati s predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

Iz ureda premijera Kosova, Albina Kurtija, priopćeno je da je jutrošnja akcija provedena "u cilju borbe protiv krijumčarenja" u Prištini, Peći i Kosovskoj Mitrovici.

Kurti je pozvao na smirivanje u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice i rekao da je akcija kosovske policije završena, javila je Radio-televizija Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:44