SUKOB NA ISTOKU EUROPE

BORBE U UKRAJINI 'Pobunjenici ne prestaju napadati zračnu luku. I dalje pucaju na položaje vojnika'

 AFP

DONECK - Proruski separatisti nastavili su u utorak napade na zračnu luku Donecka i na ukrajinske postrojbe u regiji Luganska i blizu strateške luke Mariupol, priopćila je ukrajinska vojska.

"Pobunjenici ne prestaju napadati zračnu luku i dalje pucaju na položaje ukrajinskih vojnika", objavio je novinski centar vojne operacije na istoku na svom profilu društvene mreže Facebook.

Zračna luka Doneck strateški je položaj za koji se već tjedan dana vode intenzivne borbe. Obje strane tvrde da imaju kontrolu nad gotovo cijelim položajem.

Pucalo se na rampu ukrajinskih snaga u gradu koji dostavlja električnu energiju Lugansku.

Vojska tvrdi da je odbila napad pobunjenika blizu Mariupola, na prilazima Azovskom moru, na jugoistoku Ukrajine.

Ti napadi su zabilježeni dok bi prekid vatre uveden 5. rujna i potvrđen 20. rujna trebao omogućiti osnivanje tampon zone duž linije fronte.

Četiri civila su ubijena u ponedjeljka u Donecku i još tri u Lugansku, prema podacima mjesnih vlasti.

Prema ukrajinskom ministarstvu vanjskih poslova prekid vatre je prekršen više od 1.200 puta, pri čemu je poginulo 88 osoba, od kojih 56 vojnika i 32 civila.

O tim kršenjima su u ponedjeljak telefonom razgovarali ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da dostavlja teško naoružanje separatistima i da je rasporedila postrojbe na pobunjeničkom istoku Ukrajine, što Moskva opovrgava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 22:34