VATIKAN

BONO S PAPOM RAZGOVARAO O SEKSUALNOM ZLOSTAVLJANJU U CRKVI 'Na njegovom licu sam mogao vidjeti patnju, on je iskren i izvanredan čovjek'

Bono Vox i Papa Franjo
 Vatican Media/­Handout via REUTERS

Bono, frontmen irskog rock benda U2, susreo se u srijedu s papom Franjom, kasnije otkrivši da je riječ o izvanrednom čovjeku koji je iskren u svojoj patnji zbog krize oko seksualnog uznemiravanja u Irskoj.

Bono i Franjo razgovarali se više od 30 minuta na sastanku o udruživanju glazbenikove organizacije ONE za iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva i papine skupine Scholas Occurrentes koja pomaže u jačanju suradnje među školama diljem svijeta.

"Pošto dolazim iz Irske nismo mogli izbjeći razgovor o tome kako je prestravljen događajima u Crkvi", otkrio je Bono nakon susreta.

Franjo je tijekom posjete Irskoj prošlog mjeseca molio za oprost zbog zlostavljanja koje su pripadnici klera niz desetljeća činili u Irskoj.

"Objasnio sam mu kako nekim ljudima izgleda kao da su zlostavljači zaštićeniji od žrtava, a na njegovom licu sam mogao vidjeti patnju".

"Osjetio sam da je iskren i mislim da je on izvanredan čovjek za izvanredna vremena", zaključio je irski glazbenik.

Godine seksualnog zlostavljanja srozale su kredibilitet Crkve koja je nekoć dominirala irskim društvom. Irski birači su u posljednje tri godine na referendumima izglasali ukidanje zabrane pobačaja i podržali gay brakove, suprotstavivši se Vatikanu.

Bono je istaknuo kako je s Papom razgovarao i o pitanjima razvoja društava, kao i o njegovoj enciklici "Laudato Si" iz 2015. kojom je dao podršku zaštiti planete od globalnog zatopljenja i klimatskih promjena i pozvao na pravedniju raspodjelu Zemljinih resursa.

"Moramo ponovno promisliti divlju zvijer kapitalizma. Iako nije nemoralan, amoralan je i zahtijeva naše upravljanje, a Papa je vrlo sklon tome", dodao je Bono.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 01:06