NOVI DETALJI

'BOMBE SMO POSTAVILI ZBOG IRAKA I AFGANISTANA!' Mlađibrat otkrio motiv bombaškog napada u Bostonu

Iz preliminarnih razgovorima s Džoharom policija je zaključila da su braća bila 'radikalni džihadisti'

Bombu na Bostonskom maratonu postavili smo zbog američkih intervencija u Iraku i Afganistanu, potvrdio je to istražiteljima mladi Džohar Carnajev.

Iako se i dalje oporavlja od rana koje je zadobio u okršaju s policajcima priznao je da je zajedno sa svojim ubijenim bratom isplanirao napad u kojem je ubijeno troje, a ranjeno više od 250 ljudi. Jutros je, pak, kako su objavili brojni svjetski mediji odgovornost za napade prebacio na svog starijeg brata.

- On je sve isplanirao jer je želio obraniti islam od napada, rekao je Carnajev koji se trenutno nalazi u bolnici gdje je prevezen nakon što je u okršaju s policijom zadobio tešku ozljedu vrata. U lošem je stanju, ali je priseban. Istražiteljima je uglavnom odgovarao kimanjem glave, te je odgovorio sa 'ne' na pitanje može li si priuštiti odvjetnika.

Iz preliminarnih razgovorima s Džoharom policija je zaključila da su braća bila 'radikalni džihadisti', a izvor iz američke vlade napominje kako je pred istražiteljima mnogo posla.

U međuvremenu, svoje svjedočanstvo o dramatičnoj noći u kojoj je ubijen stariji brat bombaš, dao je muškarac kojeg su u noći braća Džohar i Tamerlan Cernajev oteli.

Neimenovani muškarac kineskog podrijetla rekao je policiji kako mu je kinesko podrijetlo gotovo sigurno spasilo život. Naime, braća su mu rekla kako ga neće ubiti jer ‘nije Amerikanac’.

'NEĆEMO TE UBITI JER NISI AMERIKANAC!' Jezivo svjedočanstvo vozača |kojeg su otela braća Carnajev

Sve je počelo nepunih 40 minuta nakon pucnjave u kojoj je poginuo policajac Sean Collier. Tamerlan je uletio u Mercedesov terenac s pištoljem u ruci i rekao vozaču:

- Jesi li čuo o eksploziji u Bostonu? Ja sam to učinio.

Nakon toga, pridružio im se i Džohar, no braća su nakon nekog vremena stala na benzinskoj.

Mladi Kinez potom je u panici istrčao van iz vozila i uletio u benzinsku postaju.

- Neki ljudi me pokušavaju ustrijeliti. Imaju bombu i pištolje, rekao je djelatniku benzinske, Tareku Ahmedu.

Ahmed je kasnije posvjedočio da je Kinez bio u tolikom strahu da je jedva stajao.

Nazvao je policiju, koja je došla u velikom broju za samo nekoliko minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 21:34