POLICIJSKA AKCIJA

BOMBAŠICA SAMOUBOJICA JE ABAAUDOVA ROĐAKINJA Još se treba identificirati i tijelo treće osobe pronađene u stanu

To upućuje da se nalazio te večeri kada su izvedeni pariški napadi u blizini mjesta gdje je ostavljen crni Seat, korišten u napadu na nekoliko barova i restorana
 AFP

13:30 NOVO Francusko državno odvjetništvo objavilo je u petak identitet žene koja se raznijela eksplozivom u policijskoj akciji u Saint Denisu gdje se skrivao Abdelhamid Abaaud, mozak terorističkih napada u Parizu koji je također ubijen u toj operaciji i potvrđeno je da se radi o Hasni Aitboulahcen, Abaudovoj rođakinji.

Identifikacija je obavljena otiscima prstiju.

Francuski mediji objavili su ranije da je u stanu pronađena putovnica na ime Hasne Aitboulahcen.

Francuska državljanka marokanskog podrijetla, 26-godišnja Hasna Aitboulahcen radikalizirala se i imala je teške odnose sa svojom obitelji, a okolina ju je smatrala ekscentričnom osobom, piše agencija AFP.

Dodaje da sada stručnjaci trebaju identificirati i tijelo treće osobe pronađene u stanu.

Analizom otisaka prstiju ranije je potvrđeno da je u srijedu u Saint Denisu, na sjeveru Pariza, u munjevitoj akciji francuske policije u zgradi u kojoj su se džihadisti zabarikadirali ubijen Abdelhamid Abaud.

Poznat i kao Abu Omar al-Baljiki ("Belgijac") on je objavljivao provokoativne tekstove na internetu, a u veljači je dao intervju za Dabiq, digitalni časopis Islamske države na engleskom jeziku. U njemu je rekao da je u Belgiju uspio ući s još dvojicom Belgijaca kako bi "provodili teror nad nevjernicima".

U atentatima u Parizu 13. studenoga za koje je odgovornost preuzela Islamska država poginulo je 129 osoba, a 352 su ranjene.

-----------------------------------------------------

Tri su osobe ubijene u policijskom napadu u Saint-Denisu, a ne samo dvije, među kojima žena čiji identitet tek treba biti potvrđen, objavila je u petak policija koja je već identificirala tijelo Abdelhamida Abaauda, mozga terorističkih napada počinjenih 13. studenoga u Parizu.

Vlasti su dosad govorile o dvije žrtve policijske akcije izvedene u srijedu u sjevernom predgrađu Pariza, no od samog su početka policijski dužnosnici spominjali mogućnost da je ubijena i treća osoba čije tijelo također treba biti identificirano, piše agencija Reuters.

Pronađena je i putovnica u ručnoj torbici na ime Hasne Aitbulahcen, Abaudove rođakinje.

Stručnjaci su ranije rekli da je moguće da se žena tog imena raznijela aktivirajući eksploziv tijekom napada.

Abaaud snimljen u vrijeme atentata u pariškom metrou

PARIZ - Osumnjičeni za atentate u Parizu 13. studenoga, Abdelhamid Abaaud, snimljen je na postaji podzemne željeznice u pariškom predgrađu Montreuil iste večeri oko 22 sata, kazali su u petak policijski izvori.

To znači da se Abaud, koji je u srijedu ubijen u policijskoj raciji u Saint-Denisu, nalazio te večeri kada su izvedeni pariški napadi u blizini mjesta gdje je ostavljen crni Seat, korišten u napadu na nekoliko barova i restorana.

Njega je koristio Brahim Abdeslam koji se raznio na licu mjesta i čiji su otisci pronađeni na automatskom oružju u tom automobilu. Smatra se da je njegov brat Saleh, za kojim otad traje potraga, bio drugi napadač iz te skupine u kojoj se vjerojatno nalazio i Abaud.

U atentatima u Parizu 13. studenoga za koje je odgovornost preuzela Islamska država, poginulo je 129 ljudi, a 352 je ranjeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 14:29