‘BIJELI LABUD‘

Bombarderi kojima su Rusi navodno napali Ukrajinu najbrži su i najveći na svijetu, a nekad ih je imao i Kijev...

Iako su Rusi zadnjih godina svoju flotu "Bijelih labudova" osuvremenili, shvatili su da ih nemaju dovoljno

Tupoljev Tu-160

 Dmitrii Bachtub/Alamy/Alamy/Dmitrii Bachtub/alamy/alamy

Proruski vojni blogeri izvijestili su danas da je devet bombardera Tu-160 sudjelovalo u najnovijim napadima na ukrajinski teritorij.

Riječ je o supersoničnom bombarderu, najvećem, najtežem i najbržem na svijetu koji je trenutno operativan. U zapadnim vojnim krugovima poznat je kao "Blackjack", Rusi ga zovu ‘bijeli labud‘.

To je ujedno i zadnji bombarder koji se proizvodio u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, a dio kojih je Rusija, navodno, modernizirala na standard Tu-160M2. Opremljen je novom avionikom, novim motorima, a izvedene su i određene izmjene na obliku zrakoplova.

Avion nosi konvencionalne projektile dalekog dometa i projektile s nuklearnim bojevim glavama s mogućnošću gađanja udaljenih meta. Konkretno, riječ je o Kh-555 projektilu dometa oko 2.000 kilometara, Kh-101 projektilu koji može udariti na mete udaljene i do 5.500 kilometara i podvarijanti istog projektila Kh-102 koja nosi nuklearne bojeve glave.

Iako su Rusi zadnjih godina svoju flotu "Bijelih labudova" osuvremenili, shvatili su da ih nemaju dovoljno pa su ih naumili opet proizvoditi, barem još 10 primjeraka.

Razvijen kao odgovor na američki nadzvučni bombarder B-1, Tu-160 se proizvodio između 1984. i 1992 godine, ali je napravljeno samo 36 primjeraka, od kojih je nakon raspada SSSR-a 19 naslijedila Ukrajina. Od tih 19, 11 je završilo u rezalištu, dok je njih 8 predano Rusiji kako bi se namirio dio plinskog duga. Smatra se da Ruske zračne snage danas imaju flotu od 17 Tu-160.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:01