BOŽIĆNO RUHO SVJETSKIH METROPOLA

Blještavilo i sjaj unatoč recesiji

Gradovi kao da se natječu tko će u ovo doba godine imati ljepše i raskošnije ukrase. Pogledajte kako izgleda advent u nekima od njih

Božićna čarolija još je prije nekoliko tjedana opasno zahvatila gotovo cijeli svijet. Već tradicionalno, gradovi su puno pažnje posvetili ukrašavanju svojih ulica i trgova, a ako je suditi prema fotografijama koje su preplavile internet, može se zaključiti kako sveprisutna recesija nije spriječila lokalne vlasti poznatih metropola da drastično štede na misiji pretvaranja svoga mjesta u okićenu i blještavu bajku, dostojnu najljepšeg vremena u godini.

Romantične kočije

Prema mišljenju mnogih, u adventsko doba izgledom prednjači Beč. Austrijska prijestolnica i ove je godine omiljeno božićno odredište turista, a oduševljava bezbrojnim lampicama, romantičnim kočijama s konjima i sajmovima koji se nalaze na nekoliko lokacija u gradu. Beč nikada ništa ne prepušta slučaju. Tako je i ove godine ukrašen ciljano. Drugim riječima, svaka ulica ima svoju temu, određeni predmet ili boju kao nit vodilju, a opet cijeli grad izgleda jako usklađeno.

Klizanje u Central parku

Božićni sajmovi, između ostalog, učinili su i London jednom od najpopularnijih adventskih destinacija. Greenwich Christmas Market i Frost Fair sajmovi su koje nikako ne smijete propustiti zateknete li se u britanskoj metropoli u ovo doba godine, a svakako valja pogledati i impresivno božićno drvce na Trafalgar Squareu.

Velika jabuka iliti New York također osavlja bez daha svojim božićnim ruhom. Najveći adut ovom je američkom gradu veliko drvce ispred Rockefeller centra i klizanje u Central Parku.

I naš Zagreb posljednjih je dana ljepši nego ikada, a najviše pozitivnih komentara izazvao je izlog parfumerije Flores u Dežmanovu prolazu čiji izgled ekskluzivno potpisuje svjetski poznat dizajner Douglas Little. Riječ je o dizajneru koji je uredio izloge nekih od najskupljih trgovina njujorške Pete avenije. Littleu su za inspiraciju kod uređenja izloga Floresa poslužile hrvatske bajke, a svi materijali koje je pritom koristio kupljeni su u Hrvatskoj.

- Lutka u izlogu je prekrivena s 400 kilograma voska, a radio sam s cvijećem i drugim prirodnim materijalima. Kristali su Swarovski - rekao je dizajner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2022 02:12