NOVI LIDER U KONGRESU

Blizak je radikalnoj desnici, glasno podržava Izrael, Ukrajinu nije ni spomenuo, a Trump ga obožava: ‘Sjajan izbor!‘

Još uvijek je teško procijeniti hoće li nakon dolaska na funkciju predsjednika Doma ublažiti retoriku prema dvostranačkoj suradnji

Mike Johnson

 Win Mcnamee/Getty Images Via Afp

S Capitol Hilla konačno je pušten bijeli dim. Zastupnički dom ima novog, 56. predsjednika: Mike Johnson, konzervativac iz Louisiane, koji je do ovoga tjedna bio poznat samo najvrsnijim poznavateljima Kongresa, postao je kompromisni kandidat republikanskih zastupnika te je kao takav uspio doći do podrške 220 kolega, čime je zasjeo u treću najmoćniju fotelju u SAD-u. Tim je glasanjem nakon gotovo četiri tjedna američki parlament konačno deblokiran.

U govoru koji je održao pred kolegama zastupnicima nedugo nakon proglašenja Johnson se osvrnuo na svoj profesionalni put od Louisiane do samog vrha američke politike, a narodu je obećao vratiti povjerenje u Zastupnički dom.

Nije zgorega napomenuti kako je u pobjedničkom govoru Izraelu obećao promptno dostaviti paket vojne i humanitarne pomoći, a Ukrajinu uopće nije niti spomenuo.

- Pred nama su golemi izazovi, ali neumorno ćemo raditi i nećemo vas iznevjeriti - poručio je, u nekoliko prilika referiravši se na Sveto pismo.

Pitanje koje ostaje u zraku nakon (ne)očekivanog raspleta situacije na Capitol Hillu jest kako je i zašto umjerena struja Republikanske stranke prihvatila toliko desnog kandidata ako je dosad odbila tri imena uz objašnjenje da ih smatra "suviše konzervativnima".

Bilo tko, samo da radi?

Nekolicina republikanaca američkim je reporterima pod uvjetom anonimnosti priznala kako su jednostavno pošto-poto željeli deblokirati Kongres, pa su prvom sljedećem kandidatu dali šansu da se dokaže kao predsjednik cijelog bloka. Drugim riječima, između redaka su i Johnsonu zaprijetili da bi se fotelja i njemu mogla zanjihati ako nakon dolaska na vlast zaglibi u trumpističku i destruktivnu retoriku.

S obzirom na to da je za Kongres izabran tek 2016. godine, Johnson će u povijest američke demokracije ući kao najzeleniji zastupnik koji je uspješno došao do pozicije predsjednika Zastupničkog doma. Štoviše, izgledno je da će ući i kao najkonzervativniji predsjednik Doma dosad.

Johnson je toliko opskuran kandidat da je teško govoriti o "reputaciji" koju je stekao. Riječ je o odvjetniku i pravnom stručnjaku za američki Ustav koji se tijekom dosadašnjeg mandata osobito istaknuo kao okosnica Trumpove obrane tijekom saslušanja uoči opoziva. Međutim, ono što mu umjereni kolege, kao i demokrati u Kongresu, ponajviše zamjeraju jest činjenica da je 2020. bio arhitekt Trumpova pokušaja da 6. siječnja proceduralno blokira obranu rezultata predsjedničkih izbora.

- Johnson je veliki gospodin i sjajno će odraditi ovaj posao - oduševljeno je zaključio Donald Trump ove srijede, nakon što se iskristaliziralo da će njegov miljenik preuzeti kormilo nad Domom. Dosadašnje kandidate nije častio takvim lovorikama, što je uvelike pridonijelo njihovu političkom neuspjehu.

Blizak radikalima

Iako formalno nije član radikalno desne frakcije Republikanske stranke koja je dosad sabotirala rad Kongresa, s njima dijeli puno dodirnih točaka, što znači da je neusporedivo desnije od prethodnika McCarthyja. Tijekom dosadašnjeg angažmana u Kongresu osobito se istaknuo pri strastvenom protivljenju istospolnim brakovima i u inicijativama za nacionalnu zabranu pobačaja.

Još uvijek je teško procijeniti hoće li nakon dolaska na funkciju predsjednika Doma ublažiti retoriku prema dvostranačkoj suradnji u pokušaju da spriječi blokadu federalne vlade ili će nastaviti opstruirati Kongres.

Podsjetimo, McCarthy je krajem rujna s demokratima dogovorio kompromis kojim se privremeno odgodila blokada federalne vlade, zbog čega ga je radikalna frakcija vlastite stranke odlučila srušiti. Dogovoreni kompromis istječe za samo dvadesetak dana, što znači da će novi predsjednik Doma hitno morati sjesti za stol i s demokratima te Bidenovom administracijom dogovoriti novi paket kojim bi se spriječila katastrofa.

No, indeks Lugar centra iz 2021., kojim se mjeri spremnost američkih zastupnika da surađuju mimo ideološke linije, ne daje puno prostora za optimizam. Naime, novi predsjednik Zastupničkog doma nalazi se na dalekom 429. mjestu od ukupno 435.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:52