ODGOVOR NA RUSKE POTEZE

Blinken siguran u njemačku podršku NATO-u u ukrajinskoj krizi: ‘Spremni su reagirati, i to brzo i efikasno‘

Njemački zapovjednik vojne mornarice kazao je da su priče o ruskom slanju vojnika u Ukrajinu ‘besmislica‘

Antony Blinken

 Alex Brandon/AFP

Ne sumnjam u njemačku podršku NATO-u u ukrajinskoj krizi, izjavio je američki ministar vanjskih poslova Anthony Blinken, otklonivši ujedno zahtjeve Kijeva da se sankcije Rusiji uvedu odmah kako bi se spriječila invazija.

Njemačka je tijekom vikenda morala odgovarati na neugodna pitanja nakon izjave zapovjednika vojne mornarice Kaya-Achima Schoenbacha da ruski predsjednik Vladimir Putin zaslužuje poštovanje i da su priče o ruskom slanju vojnika u Ukrajinu "besmislica".

Schoenbach je u subotu podnio ostavku, ali njegove izjave uzbunile su duhove u NATO-u pa ih je šef američke diplomacije odlučio umiriti u medijskim nastupima.

"Mogu vam reći da Nijemci i te kako dijele našu zabrinutost i da su riješeni i spremni reagirati, i to brzo, efikasno i zajedno s ostalima", izjavio je Blinken u televizijskoj emisiji NBC-ja "Meet the Press".

"Nimalo ne sumnjam u to", naglasio je.

I u emisiji CBS-a "Face the Nation" Blinken je istaknuo spremnost Njemačke da stane rame uz rame s Europom i Washingtonom, rekavši da je "uvjeren da će odgovor na ruske poteze biti jedinstven".

Otklonio je ujedno mogućnost uvođenja sankcija Rusiji prije eventualne invazije, naglasivši da bi se trebale koristiti da "instrument odvraćanja" Moskve od agresije.

"Kada uvedete sankcije, gubite efekt odvraćanja", objasnio je Blinken u razgovoru za CBS. "Zato pripremamo niz mjera koje će predsjednik Putin morati uključiti u svoju računicu", dodao je, izdvojivši jačanje obrane Ukrajine dodatnom vojnom pomoći.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozvao je Zapad da ne oteže sa sankcijama koje bi trebale spriječiti rusku invaziju.

"Zalažem se da se sankcije uvedu odmah", izjavio je Zelenskij u četvrtak za Washington Post. "Što će nam sankcije ako izgubimo čitav ukrajinski teritorij?", dodao je ukrajinski predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2022 07:21