DRŽAVNI TAJNIK SAD-a

Blinken razgovarao o Tajvanu s Kinom uoči Xijeva i Bidenova razgovora

U priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da je tijekom razgovora Wang "dalje razradio kinesku poziciju" o tajvanskom pitanju

Antony Blinken i Wang Yi, arhivska fotografija

 Tiziana Fabi/POOL/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken "izrazio je zabrinutost" zbog pritiska Pekinga na Tajvan u telefonskom razgovoru s ministrom vanjskih poslova Wang Yijem, priopćio je u subotu State Department.

"Državni tajnik naglasio je dugogodišnji interes SAD-a za mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu i izrazio zabrinutost zbog stalnoga vojnog, diplomatskog i gospodarskog pritiska NRK-a (Narodne Republike Kine) na Tajvan", stoji u priopćenju glasnogovornika State Departmenta Neda Pricea.

"Pozvao je Peking da se uključi u smislen dijalog za rješavanje pitanja Tjesnaca mirnim putem i na način u skladu sa željama i najboljim interesima stanovnika Tajvana", dodaje se.

Price je rekao da je telefonski razgovor održan u petak uoči online sastanka između američkog predsjednika Joea Bidena i kineskog čelnika Xija Jinpinga, koji je zakazan za ponedjeljak.

U priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova navodi se da je tijekom razgovora Wang "dalje razradio kinesku poziciju" o tajvanskom pitanju kao odgovor na ono što je Washington nazvao "nedavnim pogrešnim riječima i djelima".

"I povijest i stvarnost u potpunosti su dokazali da je 'neovisnost Tajvana' najveća prijetnja miru i stabilnosti diljem Tajvanskog tjesnaca", navodi u priopćenju Wang.

Kineski diplomat rekao je da bi se SAD, između ostalog, trebao "odlučno suprotstaviti bilo kakvim potezima za 'neovisnost Tajvana'" ako je njihov cilj mir na tom području, rekavši da svaka podrška neovisnosti Tajvana "potkopava mir u Tajvanskom tjesnacu i na kraju će biti poput bumeranga", navodi se u priopćenju.

Poziv je uslijedio u danima sve jače međunarodne zabrinutosti zbog pojačanih vojnih upada Pekinga u identifikacijsku zonu tajvanske protuzračne obrane.

Tajvan je demokratski i samoupravni otok uz jugoistočnu obalu Kine, ali Peking tvrdi da je pokrajina i zaprijetio je da će ga zauzeti silom ako učini bilo kakve korake prema formalnoj neovisnosti.

Biden je nedavno rekao da je SAD "obvezan" braniti Tajvan ako bude napadnut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:02