‘UKLETI‘ KONZULTANT

Blairovo prokletstvo? U Africi propao niz političara koje je savjetovao, klijent mu je i Vučić

Blair je savjetnik i srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i njegove vlade. Njihova suradnja službeno je potvrđena još 2015.
Tony Blair ​i Alpha Condé
 Cellou Binali/Afp/Profimedia

Nakon što je predsjednik Gvineje Alpha Condé, inače optužen za kršenje ljudskih prava u toj zapadnoafričkoj državi, vojnim udarom svrgnut s vlasti, čak su se i pristaše Tonyja Blaira počeli pitati nije li bivši britanski premijer - proklet. Naime, njegov Institut za globalne promjene savjetovao je Condéa od 2012. godine, no očito bezuspješno.

Blair je isprva spomenuti institut osnovao pod nazivom Afrička inicijativa za upravljanje, a cilj mu je bio "njegovati generaciju modernih, neiskvarenih vođa diljem afričkog kontinenta". Trenutačno imaju timove u 14 zemalja diljem Afrike, prenosi The Telegraph.

- Nudimo stručne savjete koji će pomoći pri izgradnji otvorenih, uključivih i prosperitetnih društava - objasnio je svojedobno bivši britanski premijer. Naglašavao je i kako je glavni fokus njegova instituta rad s ministrima, pružanje podrške razvoju energije i infrastrukture te privlačenje ulaganja.

Neuspjeh

No iako je Condé pri preuzimanju vlasti narodu obećavao kako će biti "kombinacija Mandele i Obame", njegov pad pokrenuo je pitanja o još jednom (ne)uspjehu Blairova instituta. Britanski političar svojedobno je predsjednika Gvineje nazivao "idealnim vođom", iako je on maltretirao, zastrašivao i zatvarao oporbene pripadnike, pristaše i branitelje ljudskih prava te u potpunosti odbijao svaki politički dijalog s oporbom".

Blairov tim povukao se iz Gvineje u kolovozu prošle godine, baš u vrijeme kad se 83-godišnji Condé našao na meti međunarodnih kritičara zbog pogibije stotina civila u nasilnim sukobima u toj zemlji. Prema Human Rights Watchu (HRW), problemi u toj državi eskalirali su 2019. kad je vlada počela suzbijati prosvjede protiv Condéove planirane promjene ustava - tad mu je Blair još bio savjetnik, a afrički političar, očito željan moći, htio si je pošto-poto omogućiti i treći predsjednički mandat.

Glasnogovornik Instituta za globalne promjene rekao je kako je Blair surađivao s Gvinejom od 2012. do 2020. i to uglavnom na ekonomskim reformama, a bavili su se i projektima izgradnje hidroelektričnih brana te krizama uzrokovanima ebolom i covidom.

- Naš posao ondje završio je uoči predsjedničkih izbora. Nadamo se da će se u Gvineji uskoro postići miran i nesmetan povratak demokratskim procesima - dodali su.

Mozambik, Togo, Malavi...

Isti institut u siječnju 2016. počeo je raditi i na "učinkovitom upravljanju" Mozambikom. No prošle godine, usred pobune ekstremističke skupine Ansar al-Sunna povezane s IS-om, bili su primorani zatražiti vojnu pomoć od međunarodne zajednice u sjevernoj pokrajini Cabo Delgado.

Bivši britanski premijer djelovao je i u Togu. Ondje je njegova savjetodavna ekipa nastojala poboljšati gospodarstvo, no bezuspješno. Ništa bolje nije prošao ni njegov angažman u Malaviju. Institut je ondje prestao s radom 2014., nakon što je predsjednica Joyce Banda izgubila na izborima, a zbog optužbi za korupciju bila je prisiljena na egzil jer joj je prijetilo uhićenje.

U Etiopiji, gdje Blairov tim radi već sedam godina, od studenoga prošle godine ne jenjava kriza uzrokovana građanskim ratom u regiji Tigray. Zemlja se također suočava s brojnim ozbiljnim optužbama o kršenju ljudskih prava.

Blairov institut doživio je debakl i u Južnom Sudanu - suradnja s tamošnjim predsjednikom Salvom Kiirom završila je kad je zemlja ušla u smrtonosni građanski rat.

Na službenoj web stranici instituta i dalje se hvale suradnjom s vladom Ruande koja traje još od 2008. godine.

- Predsjednik Paul Kagame nastavlja postavljati hrabre ambicije za poboljšanje životnih uvjeta Ruandanaca - istaknuto je, no The Telegraph navodi kako tog istog predsjednika više grupa optužuje za ušutkivanje političkih protivnika i procesuiranje onih koji osporavaju službenu verziju genocida u toj zemlji.

Inače, Blair je i dalje savjetnik srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i njegove vlade. Njihova suradnja, koja je službeno potvrđena 2015., tad je šokirala mnoge Srbe jer je upravo Blair podupirao NATO-ove zračne napade na Beograd 1999. tijekom sukoba na Kosovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:33