NEMA KRAJA

Bjesni rat na istoku Afganistana, talibani šalju dodatne snage: ‘Moramo ih iskorijeniti!‘

‘Borba je teška i ponekad brutalna, ali moramo iskorijeniti Daesh, ne samo u Afganistanu, nego i u cijelom svijetu‘

Talibani

 Javed Tanveer/afp

Talibani su proširili borbu protiv ogranaka terorističke skupine Islamska država u Afganistanu, premještajući stotine dodatnih talibanskih boraca u pokrajinu Nangahar na istoku zemlje. Trenutačno je više od 1300 dodatnih talibanskih boraca raspoređeno u pokrajini u posljednjih mjesec dana, prema informacijama talibanskih sigurnosnih dužnosnika, prenosi Washington Post.

Noćni napadi talibana protiv osumnjičenih pripadnika Islamske države Khorasan su u porastu, a mnogi od stotina uhićenih nestali su ili su pronađeni mrtvi prema svjedočenjima stanovnika Jalalabada i talibanskim borcima.

- Borba je teška i ponekad brutalna, ali moramo iskorijeniti Daesh, ne samo u Afganistanu, nego i u cijelom svijetu - rekao je Qari Nurullah Fateh, talibanski borac pod obavještajnim krilom grupe u Jalalabadu, prijestolnici provincije. Daesh je arapski akronim za Islamsku državu koja se koristi u Afganistanu.

Fateh je procijenio da se u Jalalabadu svaki tjedan uhićuje sedam do 10 osumnjičenika za terorizam, a oko šest ih je ubijeno.

Otkad su talibani preuzeli vlast, Islamska država ojačala je regrutirajući novce borce, postala je aktivnija te se prošila u gotovo svim afganistanskim provincijama, prema procjenama UN-a.

Val napada Islamske države diljem Afganistana prvi je talibanski izazov za zaštitu sigurnosti od kolovoza kad su preuzeli vlast u Kabulu. Istovremeno eskalirajuća borba u Nangaharu preopterećuje talibanske vojne resurse. Islamska država počela je napadati Jalalabad nekoliko tjedana nakon što su talibani preuzeli vlast. Lokalni talibanski zapovjednici u početku su odgovorili tako što su ubili nekoliko optuženih suradnika i objesili njihova tijela duž glavnih cesta i na prometnim raskrižjima. Nekolicini su odrubljene glave. Nakon brutalnih ubojstva nasilje se samo povećalo.

Neki stanovnici Jalalabada sada tvrde da će postupanje talibanske vlade potaknuti ljude da se okrenu Islamskoj državi. Čelnici zajednice u Nangaharu molili su talibane da prekinu ubojstva. Na nedavnoj konferenciji za novinare, glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid umanjio je važnost prijetnje izjavivši da Islamska država nema nikakvu podršku među Afganistancima te da je s tom grupom sve već ‘‘dijelom riješeno‘‘.

Na istoj konferenciji Khalil Hamraz, glasnogovornik talibanske obavještajne uprave, priznao je jačanje Islamske države jer su oni tijekom napada talibana oslobođeni iz zatvora diljem zemlje.

- Tijekom pobjede Islamskog emirata, mnogi zatvorenici Daesha, nažalost, uspjeli su pobjeći - rekao je. No, mjesecima nakon toga Islamska država uspjela je uhititi oko 600 osumnjičenih za teroriste. Procjenjuje se da boraca Islamske države u Afganistanu ima između 2000 i 3500 - samo djelić od otprilike 70.000 boraca u talibanskim redovima. No, sigurnosni dužnosnici pribojavaju se da će napadi Islamske države rasti kako talibani budu pojačavali operacije u Nangarharu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:53