NA PUTU ZA POLJSKU?

Bjelorusku sprintericu u kombiju sa zatamnjenim staklima odvezli iz poljskog veleposlanstva u Tokiju

Sklonila se u poljskom veleposlanstvu u ponedjeljak, a Varšava joj je ponudila humanitarnu vizu
 Yuki Iwamura/AFP

Bjeloruska sprinterica Kristina Timanovskaja napustila je rano u srijedu poljsko veleposlanstvo u Tokiju gdje je zatražila zaštitu nakon što je odbila vratiti se s Olimpijskih igara ranije od predviđenog.

Kombi sa zatamnjenim staklima napustio je kompleks u pratnji policije oko 7:05 sati (22:05 po GMT-u u utorak), ubrzo nakon što je prtljaga utovarena u drugi kombi. Policijski dužnosnik potvrdio je Reutersu da je u vozilu bila Timanovskaja.

Timanovskaja (24) optužila je svoj tim da su je protivno njezinoj volji odveli u zračnu luku u nedjelju, u događaju koji je odjeknuo na Olimpijskim igrama u Tokiju. Sklonila se u poljskom veleposlanstvu u ponedjeljak, a Varšava joj je ponudila humanitarnu vizu.

Međunarodni olimpijski odbor objavio je u utorak da je otvorio službenu istragu slučaja Timanovskaje i da očekuje izvješće bjeloruskog tima.

Sprinterica, koja je u ponedjeljak trebala nastupiti u atletskoj utrci na 200 metara, rekla je da joj je trener došao u sobu u nedjelju i zatražio da se spakira nakon kritika na račun bjeloruskog olimpijskog tima.

Timanovskaja je u utorak za BBC izjavila da je bila iznenađena izbacivanjem iz tima jer "nije rekla ništa politički osjetljivo" te da bi se htjela vratiti u Bjelorusiju "kada bude sigurno (...) možda za pet ili 10 godina".

Incident je usmjerio pozornost na Bjelorusiju koju su prošle godine potresali masovni prosvjedi nakon predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko ostao na vlasti, a oporba ga optužila za namještanje istih.

Bjeloruske vlasti nasilno su suzbijale prosvjede, protuvladine prosvjednike prozivale kriminalcima i nasilnim revolucionarima koje podržava Zapad, a postupanje snaga sigurnosti opisale primjerenim i potrebnim.

Vitalij Šišov, bjeloruski aktivist koji je živio u egzilu u Ukrajini, pronađen je obješen u parku blizu svoga doma u Kijevu u utorak. Ukrajinska policija objavila je da je pokrenula istragu zbog sumnji na ubojstvo. Šišov je vodio organizaciju koja pomaže Bjelorusima koji bježe od progona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. prosinac 2022 10:00